Linkovi

Ove nedjelje u Washingtonu


Američki Kongres se nakon jednonedjeljnog odmora sastaje da nastavi rad na reformi imigracije i još jednom da se pozabavi prošlogodišnjim terorističkim napadom na američki konzulat u Benghaziju u Libiji.
Pritisak na Senat da preispita zakone o imigraciji se povećava, nakon predstavljanja dvostranačkog prijedloga zakonske reforme, krajem prošlog mjeseca. Senatori bi ove nedjelje mogli da odluče da li zakonski prijedlog obuhvata jednaku zaštitu homoseksualnih imigranata, čiji odnosi prema sadašnjem federalnom zakonu nisu priznati.

Predsjednik Barack Obama je prošle nedjelje govorio u prilog sveobuhvatne imigracione reforme, koja obuhvata i homoseksualce.

LGBT zajednica bi trebalo da ima tretman kao i svi drugi. Za mene, to je suštinsko jezgro naših osnivačkih dokumenata – ideja da smo svi stvoreni jednaki.,kazao je predsjednik.

Šta je problem? Gej Amerikanci ne mogu da budu pokrovitelji stranog bračnog partnera za dobijanje dozvole za boravak i konačno državljanstvo. Dvonacionalni gej parovi koji su vjenčani, kao što su Amerikanka Heather Morgan i Španjolka Maria del Mar Verdugo, mogli bi da budu razdvojeni u bilo kom trenutku.

Imamo tu kompletnu neizvjesnost i strah da bi Maria u svakom trenutku mogla da bude prisiljena da ode., kaže Heather Morgan.

Međutim, neki republikanski zakonodavci upozoravaju da prava homoseksualaca ne treba uključivati u imigracionu reformu, ističući da bi to moglo da ugrozi cijeli zakonski prijedlog. Očekuje se da Senatski komitet za pravosuđe razmotri tu temu do kraja nedjelje.

U međuvremenu, teroristički napad u Benghaziju u Libiji, u kojem su poginula četiri Amerikanca – uključujući i ambasadora, biće ponovo razmatran na pretresu Nadzornog odbora Zastupničkog doma. Republikanci kao što je Darrell Issa, i dalje su nezadovoljni objašnjenjima koja je Obamina administracija dala o svojim akcijama prije i poslije napada.

Treba da djelujemo u zemlji kao što je Libija, a sa zabludama u pogledu bezbjednosti., kaže gospodin Issa.

Predsjednik Obama će se sutra u Bijeloj kući sastati sa južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye. Do posjete dolazi u vrijeme dramatičnog povećanja zategnutosti oko Sjeverne Koreje i u jeku ponovne evaluacije američkog bezbjednosnog položaja u azijsko-pacifičkom regionu.
XS
SM
MD
LG