Linkovi

Tema u Washingtonu ove nedjelje: istospolni brakovi


Kongres je u mirovanju ove sedmice, ali će Washington biti sve prije nego tih i miran. Vrhovni sud će saslušati dva možda ključna slučaja u vezi sa istopolnim brakovima, dakle o jednom od najdelikatnijih i emocijama najviše nabijenih pitanja koje trenutno stoje pred ovom zemljom.

Još od prošle sedmice ljudi stoje u redovima za sjedišta u sudnici kako bi svjedočili ovim istorijskim slučajevima. Sudije vrhovnog suda saslušaće uvodna izlaganja o tome da li savezne države mogu zabraniti vjenčanja homoseksualnih parova, kao i o tome da li federalna vlada mora priznati istopolne zajednice. Ova problematika je žestoko uzdrmala strasti širom Amerike.

Jake Reitan, stanovnik Minnesote, kaže: Kao homoseksualac, ja treba da imam priliku da se vjenčam, isto kao i tri moja heteroseksualna brata.

A stanovnica iste države, Katherine Kersten, kaže: Istospolni brakovi će ubrzati eroziju naše kulture braka.

Nedavne ankete pokazuju da 56 procenata Amerikanaca podržava pravo na istopolne brakove, što je veliki skok u odnosu na 37 procenata onih koji su tako mislili prije deset godina.

Medju novim pristalicama te ideje je i republikanski senator Rob Portman: Moj sin je stao pred moju suprugu Jane i mene i rekao nam da je homoseksualac.

Senatorov sin nije jedini koji je odlučio da progovori o tome. Sve vise homoseksualnih osoba otvoreno priznaje svoju seksualnost, i njihove porodice, prijatelji i kolege moraju se pomiriti s tom činjenicom. A američka popularna kultura je preplavljena homoseksualnim temama. Pojavljuju se na televiziji i u filmovima.

Gay umjetnici poput rap zvijezde Franka Oceana objelodanjuju sopstvenu seksualnu orijentaciju.

Nisu baš svi zadovoljni ovim sve većim prihvatanjem homoseksualnosti. Katolički nadbiskup Salvatore Cordileone: Samo jedan muškarac i jedna žena mogu sjediniti svoja tijela tako da to stvori novi život.

Obamina administracija zahtijeva od Vrhovnog suda da poništi zakon kojim se federalnoj administraciji zabranjuje da prizna istospolne brakove, kao i kalifornijski zakon koji zabranjuje takve zajednice.

Predsjednik je takodjer rekao: Naš put ka slobodi nije završen sve dok naša homoseksualna braća i sestre ne budu zakonom tretirani kao i svi ostali.

I dok Obamina administracija tvrdi da je trenutni federalni zakon diskriminatoran i neustavan, Zastupnički dom Kongresa pod kontrolom Republikanaca finansira advokatski tim koji na sudu brani taj zakon. Predsjedavajući Zastupničkog doma, John Boehner: Ja vjerujem u to da je brak zajednica jednog muškarca i jedne žene. To je ono u čemu sam odrastao.

Ove sedmice najviši američki sud o tome počinje razmatranje, a odluka se očekuje u junu mjesecu.
XS
SM
MD
LG