Linkovi

Nada za Afghanistan, nakon 13 godina rata


General John Campbell
General John Campbell

Protekla nedjelja je označila je početak novog poglavlja u odnosima Washingtona i Kabula, a nakon okončanja trinaestogodišnjeg rata koji su američke i NATO snage vodile u Afganistanu.

Podstaknute užasom i traumom nakon terorističkih napada 11. septembra 2001 godine, Sjedinjene Države su, po naredjenju tadašnjeg predsjednika George W Busha:

“...počele napade na Al Qaidine kampove za obuku terorista.”

…i tako je počeo najduži kopneni rat u američkoj historiji koji je sada završen. Komandant Međunarodnih sigurnosnih snaga u Afganistanu (ISAF), američki general John Campbell, je obilježio kraj borbene misije na ceremoniji održanoj u Kabulu, izmedjuostaloga rekavši:

Danas je kraj jedne ere i početak nove. Danas, NATO završava svoju borbenu misiju, trinaestogodišnji poduhvat ispunjen značajnim uspjesima i ogromnim žrtvama, naročito hiljada koalicionih vojnika i afganistanske vojske i policije koji su mnogo dali da bi izgradili bolju budućnost za ovu, ratom razorenu, zemlju.”

Ceremoniji je prisustvovao i afganistanski ministar za sigurnost, Hanif Atmar.

“U ime predsjednika Ashrafa Ghanija, i afganistanskog naroda,želim da izrazim duboku zahvalnost koaliciji NATO saveza zbog napora i žrtava u Afganistanu od 2001. Cijena naše borbe bila je ogromna.”, kazao je Atmar.

Okončanje rata, u kojem je poginulo gotovo tri i po hiljade pripadnika NATO snaga, među kojima više od dvije hiljade američkih vojnika, uz utrošenih više od hiljadu milijardi dolara, bilo je prioritet Obamine administracije.

“Naš najduži rat imaće dostojan kraj. To nam pruža priliku da se osvrnemo na sve ono što su nam ove porodice dale. Mi se možemo okupiti sa svojim obiteljima i prijateljima jer su naši vojnici spremni da se oproste sa svojim najbližima kako bi služili svojoj zemlji.”, rekao je američki predsjednik.

Rok za povlačenje borbenih snaga je protekle godine bio povod za podjele u Washingtonu. U martu je tadašnji komandant koalicionih snaga Joseph Dunford upozorio :

“Ukoliko odemo krajem 2014, afganistanske bezbjednosne snage će se početi osipati. Sigurnosna situacija će se pogoršati.”

Afganistan je međutim u septembru potpisao dugo odlagani sporazum sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, koji omogućava da u zemlji ostane određen broj stranih vojnika koji će nastaviti obučavati i savjetovati afganistanske snage. Republikanski senator John McCain, koji je kritizirao plan administracije za povlačenje snaga, sada je veći optimista u pogledu budućnosti Afganistana.

“Vjerujem da sada postoji odgovarajuća podrška i partnerstvo sa Sjedinjenim Državama u svakom pogledu, i vojnom i ekonomskom.”, kazao je senatotr McCain

Pojedini stanovnici Kabula takođe pokazuju oprezni optimizam. Jedan od njih kaže da je ponosan na afganistanske bezbjednosne snage, dok se drugi založio za dalji angažman Amerike i NATO kada je riječ o obuci vojnika.

XS
SM
MD
LG