Linkovi

Ove nedjelje u Washingtonu


Odlazak američkog predsjednika Baracka Obame u Južnu Afriku kako bi prisustvovao memorijalnoj službi za bivšeg predsjednika te zemlje, Nelsona Mandele se poklapa s užurbanim radom Kongresa da se riješe brojna pitanja pred kraj ove godine. Predsjednik Obama će biti u inozemstvu dok američki kongresmeni budu radili na tome da se ispune zadaci pred istek roka za usvajanje budžeta, kao i u vrijeme rasprava o tome da se eventualno pojačaju ekonomske sankcije protiv Irana

Predsjednik Obama i prva dama Michelle Obama će predvoditi delegaciju u Johannesburg ,delegaciju u kojoj se očekuje da bude i bivši predsjednik George W Bush.

Ja sam jedan od miliona ljudi koji su bili inspirisani životom Nelsona Mandele. Moja prva politička akcija, prva stvar koju sam ikada učinio koja se ticala donošenja neke političke odluke, bio je prosvjed protiv apartheida., kazao je predsjednik Obama.

Bijela Kuća je promijenila raspored predsjednika radi putovanja tijekom prve pune sedmice u kojoj se očekuje da oba doma Kongresa budu radila sve do kraja godine. Zakonodavci se u petak sučeljavaju s rokom da obezbijede fondove za vladu, ili rizikuju još jedno djelomično zatvaranje vlade samim početkom slijedeće godine.

Gospodin Obama želi da se postigne dvostranački dogovor o produžetku saveznih beneficija za nezaposlene.

“Ako Kongres ne bude djelovao, to neće samo naškoditi obiteljima koje jedva sastavljaju kraj s krajem. To će istinski naškoditi i našoj ekonomiji. Beneficije za nezaposlenost su jedan od najefikasnijih načina da se ojača naša ekonomija., kaže Obama.

Medjutim, kako ističe predsjedavajući Zastupničkog Doma Kongresa, republikanac John Boehner, predsjednik se treba manje fokusirati na vladina rješenja, a više na jačanje privatnog sektora.

“Nema sumnje u to da je pod vodjstvom predsjednika Obame naša zemlja usvojila novi standard operiranja: spor ekonomski rast, visoka nezaposlenost, stagnantne plaće. Predsjednik se više fokusira na vladine programe nego na politiku rasta kojom bi se stvorili novi američki poslovi i postigle bolje plaće., kaže Boehner.

U ovoj sedmici će takodjer može saznati da li Kongresmeni namjeravaju uvesti oštrije sankcije protiv Irana, usprkos upozorenjima administracije da bi takve mjere mogle ugroziti medjunarodne pregovore oko nuklearnog programa Teherana.
XS
SM
MD
LG