Linkovi

Ove nedjelje u Washingtonu


Ove nedjelje Amerika obilježava 50-tu godišnjicu ubojstva predsjednika John F. Kennedy-ja. Washington je ove nedjelje takodjer fokusiran na nekoliko globalnih pitanja - od devastacije usljed tajfuna na Filipinima, do intenzivne diplomatske aktivnosti kada je u pitanju iranski nuklearni program.

Timovi američke mornarice su isporučili više od 100 tona pomoći žrtvama tajfuna na Filipinima. Dodatne isporuke hrane, pitke vode i drugih potrebština su već na putu.

“Ljudi su ovdje istinski očajni. Nikada nisam vidio ovakvu glad.

...govori ronilac americke mornarice Toby Pickens i dodaje da ovaj posao pruža čovjeku osjećaj da je uradio nešto dobro.

“Niko ne želi da se ovakva situacija dogodi, ali kada se već dogodi, dobro je da možemo krenuti u pomoć, donijeti hranu, i vidjeti koliko su sretni zbog toga., kaze Pickens.

Predsjednik Obama kaže da će se pomoć Filipinima nastaviti.

“Jedan od naših suštinskih principa je : kada su prijatelji u nevolji, mi pomažemo., kaze predsjednik Obama.

Gospodin Obama se u medjuvremenu takodjer bavi mogućnosti da se pregovorima postigne sporazum oko kontrole iranskog nuklearnog programa, i pozvao je američke kongresmene da , za sada, ne izglasavaju nove sankcije protiv Irana.

“Hajde da vidimo koliko su Iranci voljni da istinski riješe problem mirno, na diplomatski način.

Američki državni sekretar John Kerry je kazao američkim senatorima prošle nedjelje da bi jačanje sankcija protiv režima u Teheranu u ovom trenutku bilo kontra - produktivno.

Nove sankcije bi mogle uništiti mogućnost postizanja sporazuma , i praktički vratiti nas nekoliko koraka unazad kada je u pitanju ovaj dijalog, za koji nam je trebalo 30 godina., kaze Kerry.

Pregovori sa Iranom nazvani P5-plus-jedan trebaju ove nedjelje biti nastavljeni u Ženevi. Iran zahtijeva okončanje medjunarodnih sankcija , ujedno zahtijevajući pravo da nastavi obogaćivati nuklearni materijal.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je oštro kritizirao svaki sporazum kojim bi se olakšale sankcije protiv Irana, prije nego vlada u Teheranu eliminira svoju vojnu nuklearnu sposobnost. Državni sekretar Kerry će nastojati da smanji izraelsku zabrinutost kada se krajem ove nedjelje sastane s izraelskim premijerom.
XS
SM
MD
LG