Linkovi

Blokada rada američke vlade : još nema rješenja na vidiku


Djelomična blokada rada američke vlade ulazi u drugu nedjelju , a na vidiku još uvijek nema rješenja. Stranačka retorika u Washingtonu postaje sve podijeljenija , a glavni politički igrači i dalje se drže svojih stajališta , čime su umanjene nade da će se uskoro naći rješenje za obnovu financiranja američke federalne vlade.

U medjuvremenu je američki ministar obrane Chuck Hagel odlučio da je potrebno vratiti na posao oko 350 hiljada civilnih uposlenika Pentagona, jer su neophodni za obavljanje posla. Ipak, na stotine hiljada drugih vladinih uposlenika ostaje kod kuće.

Sjedinjene države su takodjer pri kraju s gotovinom kojom se plaćaju državni računi, uključujući interes na obveznice koje posjeduju Kina, Japan i drugi inozemni investitori. Kina je upozorila da je krajnji trenutak da Washington izglasa povećanje granice duga, za šta je rok 17. oktobar. Zamjenik kineskog ministra financija je izjavio da je važno da Sjedinjene Države brzo djeluju kako bi se zaštitilo više od hiljadu milijardi u kineskim investicijama u Americi , kao i stanje globalne ekonomije.Demorati i republikanci , svaki sa svoje strane insistiraju na tome da je na onoj drugoj strani da okonča zastoj.

Predsjednik Barack Obama kaže da republikanci u Kongresu moraju omogućiti glasanje o nastavku financiranja bez ikakvih uvjeta.

Prestanite s ovom farsom. Okončajte odmah blokadu., kazao je predsjednik Obama.

Republikanci kažu da , medjutim, blokada traje usljed toga što predsjednik Obama odbija da pregovara dok traje blokada vlade. Čelnik većine u Zastupničkom Domu, Eric Cantor kaže:

Ovo nije nikakvo liderstvo. Upravo takvo ponašanje, nedostatak volje da se sjedne i razgovara , je i dovelo do blokade vlade.

Predsjednik Obama je uporedio zahtjeve republikanaca sa zahtjevima onih koji ucjenjuju:

Ja neću podleći ucjeni kako bi se vlada otvorila. Pogotovo ne kako bi se povisila granica duga., kaze Obama.

Frustracija je dostigla tačku ključanja. Predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner:

Nije ovo nikakva prokleta igra. Američki narod ne želi da mu vlada ne radi, niti to želim ja.

U subotu je Zastupnički dom izglasao da se retroaktivno da plaća svim federalnim uposlenicima kada se blokada okonča. Medjutim, vladini uposlenici ne znaju kada će biti plaćeni, i zahtijevaju da Kongres nešto učini po tom pitanju.

Moram se brinuti za svoju obitelj, i ovo nas istinski pogadja., govori Tracy School, jedna vladina uposlenica.

Zastoj oko blokade vlade mogao bi biti zasjenjen još jednom fiskalnom krizom: potrebom da se povisi granica američkog duga. Sjedinjene države riskiraju da ne mogu plaćati račune , i automatski da im se smanji kreditna validnost, ukoliko se Kongres ne dogovori da se povisi granica američkog duga.
XS
SM
MD
LG