Linkovi

Imigraciona kriza na južnoj granici Sjedinjenih Država ne jenjava


Američki Kongres će ove nedjelje, nakon kraćeg odmora za Dan Nezavisnosti, raspravljati o alarmantnoj situaciji na južnoj granici s Meksikom, kao i o prijedlogu reforme imigracionog sistema.

Neprekidna rijeka ilegalnih maloljetnih imigranata prelazi ili pokušava prijeći granicu s Meksikom kako bi ušli u Sjedinjene Države. Obećanje predsjednika Obame da će izmijeniti način djelovanja granične patrole hitnom predsjedničkom naredbom, je izazvalo cijelu oluju na Capitol Hillu.

Otprilike11do 12 miliona stranaca ilegalno živi u Sjedinjenim Državama, dok u posljednjih nekoliko mjeseci na hiljade maloljetnika ilegalno prijelazi granicu s Meksikom ulazeći u Texas. Mnogi republikanci, poput senatora Jeffa Sessionsa, za takvu situaciju krive administraciju predsjednika Obame. Sessions kaze:

“Tužna realnost je da su granične patrole nemoćne, a osim toga nema jasne poruke o tome zašto ovolika navala ilegalnih imigranata. A istina je slijedeća: ako danas udješ u Ameriku ilegalno, nećeš biti deportiran To je prava istina!”

Medjutim problemi s imigracijom ne mogu biti rješeni samo pojačanom graničnom kontrolom, kaže demokratski senator Harry Reid, i dodaje:

“11 miliona ljudi. Fiskalno gledajući, mi ne možemo deportirati 11 miliona ljudi. Ne možemo fizički to uraditi. Jednostavno, nije moguće.”

Prijedlog jedne sveobuhvatne imigracione reforme , kojom bi se obezbijedila legalna staza ka državljanstvu, i ujedno ojačala granica, je prošao u američkom Senatu prošle godine, ali je zastao u Zastupničkom domu. Sada predsjednik Obama traži od Kongresa dodatne fondove kako bi se ubrzao proces davanja legalnog statusa, ali i proces deportacija za nove ilegalne izbjeglice, uglavnom iz zemalja centralne Amerike.

Čelnik američke Agencije zaštitu carina i granice, Gil Kerlikowske , medjutim podsjeća da se trenutno američkim zakonom novi imigranti koji nisu iz Meksika smatraju izbjeglicama, a ne ilegalnim imigrantima.

“Ovi koji sada ulaze nisu banditi, to nisu opasne individue, kaže Kerlikowske.

U isto vrijeme, visoki američki zvaničnici su otišli u posjet centralno američkim zemljama, noseći jednostavnu poruku: ne šaljite djecu preko granice. Takva poruka je preslaba, i dolazi kasno, tvri republikanski senator John Cornyn.

“Ukoliko se ne bude vidjelo da smo ojačali graničnu policiju, i da se strogo pridržavamo vlastitog zakona, nastavit ćemo se sučeljavati s krizom, unedogled...U medjuvremenu neizmjeran broj ilegalaca nastavlja patiti i gubiti živote, pokušavajući očajnički ući u Ameriku. A ako prežive, postaju dio ogromnog tereta s kojim, sa postojećim kapacitetima, nismo u stanju da se izborimo na odgovarajući način. ”

Nada da bi Kongress mogao ubrzo nešto učiniti da se ispravi imigraciona kriza, je umrla nakon što je predsjedavajući Zastupničkom doma Kongresa, John Boehner isključio mogućnost da se o tome raspravlja u ovoj godini. Prošle nedjelje je predsjednik Obama zato rekao da će pokušati učiniti nešto tzv. predsjedničkom naredbom, koja ne zahtijeva odobrenje Kongresa.

XS
SM
MD
LG