Linkovi

Kongres: Nakon ceremonijalne primo-predaje vlasti, počinje veliki i težak zajednički posao


Sada, kada republikanci budu imali većinu, republikanci se sučeljavaju sa dvostrukim zadatkom : dalja promocija svojih osnovnih stavova, ali i suradnja sa demokratskim predsjednikom tijekom njegove posljednje dvije godine u Bijeloj Kući.

Dobili su glasove na novembarskim izborima, a uskoro će položiti zakletvu kao senatori.

Cory Gardner, novi republikanski senator kaze:
“Krećemo na posao kako bismo popravili situaciju u Washingtonu, koji je izgubio osjećaj za ostatak zemlje, koji se izgubio i u prostoru i u vremenu...”

Medju onima koji žele puno toga uraditi u Kongresu je i novi senator Thom Tillis, koji tvrdi da će se kronični sporovi izmedju demokrata i republikanaca smanjiti pod republikanskom većinom.

“Jednostavni zadaci, kao dogovor oko važnih prijedloga, koje ondfa treba predati predsjedniku na uvid, - takvo nešto nismo vidjeli već nekoliko godina. Ako se fokusiramo na dobro funkcioniranje Kongresa, moći ćemo uraditi puno toga što će ojačati ekonomiju. ”, kaže Tillis.

Medjutim, republikanska zakonodavna agenda sadrži puno prijedloga kojima je cilj da ograniče, preokrenu ili nadglasaju odluke na koje je predsjednik Obama najponosniji, poput reforme zdravstvenog osiguranja. Iako je predsjednik izjavio da će rado suradjivati s republikancima, izmedjuostaloga rekavši da američki narod samo želi da se posao u Washingtonu obavlja,
podpredsjednik Joe Biden govori da Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju dobro funkcionira - kako se i očekivalo.

“Konačno smo u našoj zemlji okončali debatu o tome je li zdravstveno osiguranje pravo ili privilegija. Smatramo da svatko u Americi ima pravo na adekvatnu zdravstvenu n jegu, a novi zakon im to omogućava. ”, kaže Biden.

Mnogi republikanci se protive i nedavnoj predsjedničkoj odluci da milionima ilegalnih imigranata omogući legalan ostanak u zemlji, kao i obnavljanju diplomatskih veza sa Kubom. Bez obzira na ishod tih sporova u 2015. Republikanci se već uveliko pripremaju za nove predsjedničke izbore. Senator Ben Sasse kaže:

“Moramo pokazati da smo sposobni voditi zemlju, ali isto tako moramo priznati da veliki izazovi koji postoje, ne mogu biti riješeni u naredna 24 mjeseca. Moramo već sada početi prpremati pozornicu za predsjedničke izbore 2016. godine. ”

Demokrati poput senatora Chuck Schumera, takodjer razmišljaju o narednom izbornom ciklusu.

“Ako se mi demokrati dogovorimo o jakom ekonomskom planu , s ciljem jačanja srednje klase, to ne samo da će ujediniti demokratsku stranku, nego će joj pomoći i na narednim predsjedničkim izborima.”, kaže ovaj demokratski senator.

U narednim danima u fokusu će biti ceremonijalna primo-predaja vlasti u Kongresu, a nakon toga započinje veliki i težak posao.

XS
SM
MD
LG