Linkovi

Ove nedjelje u Washingtonu


Američki Kongres se nakon kraće pauze danas vraća na posao, a usprkos nedavnoj akciji u cilju usvajanja saveznog budžeta i podizanja granice nacionalnog duga, očekivanja su mala da će se politički podjeljeni Senat i Zastupnički dom Kongresa pozabaviti prijedlogom da se reformira američki imigracioni sistem, te da se obezbijede novi medjunarodni trgovinski dogovori.

U prošlomjesečnom godišnjem obraćanju naciji, američki predsjednik Barack Obama je još jednom pozvao Kongres da počne raditi na usvajanju reforme imigracionog sistema, naglasivši:

“Imigraciona reforma će pomoći rastu naše ekonomije i smanjit će naš deficit za gotovo jednu hiljadu milijardi dolara u slijedećih 20 godina. A to iz dobrog razloga: kada ljudi dodju u Ameriku da ispune svoje snove, da studiraju, stvaraju, i doprinose našoj kulturi, oni našu zemlju čine privlačnijom za biznis, koji opet otvara poslove. Stoga, hajde da se usvoji imigraciona reforma ove godine.

Mnogi republikanski lideri i dalje su medjutim protiv svakog prijedloga zakona kojim bi se obezbijedio put ka dobijanju državljanstva za ilegalne radnike. Drugi opet kažu da se administraciji predsjednika Obame ne može vjerovati da će zakon provesti u djelo. Predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner govori:

“Američki narod, medju njim i mnogi od članova Kongresa, ne vjeruju da će se reforma o kojoj govorimo, ikada provesti kako treba.

S druge strane, gospodin Boehner poziva na dvostranačku podršku u cilju poboljšanja sposobnosti Administracije da pregovara o postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama iz cijelog svijeta.

Predsjednik kaže da želi da ovo bude godina akcije. To zvuči dobro, ali ako to istinski želi, hajde da zajedno radimo na usvajanju zakona o Promociji slobodne trgovine, što bi povećalo izvoz i stvorilo dodatna radna mjesta u Americi., kaže Boehner.

Prema tom zakonu bi trgovinski sporazumu podlijegali glasanju u Kongresu bez amandmana. Predsjednik Obama je podržao širenje trgovinskih veza, ali spomenuti zakon mu nije prioritet.

Moramo suradjivati na stvarima kao što je dvostranačka promocija trgovine kako bi se zaštitili naši radnici, naša prirodna okolina, i kako bi se otvorila nova tržišta za novu robu s etiketom “Made in the USA.” Kina i Evropa ne stoje po tom pitanju, pa ne smijemo ni mi., kaže predsjednik Obama.

Mnogi demokrati u Kongresu kažu da će zakon o slobodnoj trgovini američke poslove odnijeti u inozemstvo. U demokratama predvodjenom Senatu , lider Harry Reid kaže da taj zakon vjerovatno neće biti izglasan. Predstavnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi kaže da je protivljenje veliko.

"Ne vjerujem da bi taj zakon o unaprijedjenju slobodne trgovine imao mnogo pristalica medju demokratama u Zastupničkom domu., govori Pelosi.

Umjesto toga, Pelosijeva poziva Kongres da povisi minimalnu radničku nadnicu i produži trajanje beneficija za nezaposlene - čemu se većina republikanaca protivi.

Na izborima u novembru se glasa za sva mjesta u Zastupničkom domu i trećinu mjesta u Senatu. U izbornoj godini, Kongres obično izbjegava poduzimati politički osjetljiva glasanja, što je tendencija koju bi mogli vidjeti i ove godine.
XS
SM
MD
LG