Linkovi

50 godina od proglašenja rata protiv siromaštva u Americi


1964 godine 19% Amerikanaca je živjelo u siromaštvu. Današnja cifra je 15%.

50 godina nakon što je predsjednik Lyndon Johnson proglasio rat protiv siromaštva, 8 januara, stručnjaci raspravljaju o tome u koliko je takvih bitki zapravo odnesena pobjeda. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Kent Klein, taj takozvani rat je rezultirao mnogim državnim socijalnim programima, od kojih su se neki pokazali uspješnijima od drugih.

U januaru 1964, predsjednik Johnson je znao da je gotovo svaki peti Amerikanac živio u siromaštvu. U svom prvom obraćanju naciji, samo nekoliko sedmica nakon što je stupio na dužnost, on je predložio rješenje.

Ova administracija danas proglašava bezuvjetan rat protiv siromaštva u Americi, rekao je predsjednik Johnson.

Taj rat će poprimiti oblik novih programa za poboljšanje ishrane, zdravstvene brige, obrazovanja i treninga za posao.

Naše glavno oružje u ciljanom napadu će biti bolje škole, bolje zdravlje, smještaj i bolji trening, kao i bolje mogućnosti za posao, rekao je Lyndon Johnson.

On je želio završiti nedovršenu agendu na domaćem planu koja je ostala nakon prethodnih predsjednika iz demokratske stranke, kaže James Jones, koji je kasnije postao šef kabineta predsjednika Johnsona.

Tu su programi kao što je Medicare, kojeg je tadašnji predsjednik Harry Truman prvi put predložio 1946 ili 47, i ništa nije urađeno. Tu su i stvari kao pravo na smještaj, koje opet potiče iz Trumanove administracije, a ništa se po tom pitanju nije dogodilo 20 godina, kaže James Jones.

Kada su predsjednik Johnson i njegova supruga obišli osiromašena područja 1964, 19% Amerikanaca je živjelo u siromaštvu. Današnja cifra je 15%, i to nije dovoljno dobro, kaže Michael Tanner, iz washingtonskog instituta Cato.

To nije dobro kada u obzir uzmete koliko je novca potrošeno. Ako se osvrnemo na 1964, potrošeno je možda 15 hiljada milijardi dolara, a stopa siromaštva je i dalje gotovo ista, kaže gospodin Tanner.

Kritičari u kongresu medjutim kažu da je trošenje na programe za smanjenje siromaštva van kontrole. Zastupnički dom u kojem većinu imaju republikanci je nedavno glasao za smanjenje financiranja programa pomoći za hranu za oko 4 milijarde godišnje. Michael Tanner također kaže da uveliko dostupne povlastice za nezaposlene smanjuju podsticaje za nalaženje posla.

Siromašni nisu lijeni, nisu ni glupi. Ali ako nezaposlenima platite više nego što bi mogli zaraditi da rade, onda postoje šanse da oni neće ni razmišljati o nalaženju posla, kaže gospodin Tanner.

Pa ipak, inicijative predsjednika Johnsona, koliko god da su imale mana, izvukle su milione ljudi iz siromaštva, kaže Ron Haskins iz instituta Brookings.

Općeniti smjer i fokus na siromaštvu i nekima od programa su bili uveliko uspješni. Zemlja je imala veliku korist jer je to predsjednik Johnson uradio, kaže Ron Haskins.

James Jones kaže da su programi koji su proistekli iz rata protiv siromaštva među najvećim dostignućima predsjednika Johnsona.

Sada, 50 godina kasnije, mislim da počinju cijeniti činjenicu da je on zaista bio izuzetan predsjednik, kaže James Jones.
XS
SM
MD
LG