Linkovi

Većina Amerikanaca se protivi mogućem vojnom napadu u Siriji


Nedavna istraživanja javnog mijenja pokazuju da se oko 60% Amerikanaca protivi američkom vojnom napadu na Siriju, dok samo 9% to podržava.

Dok su Amerikanci umorni nakon više od decenije rata, i dok su još uvijek svježa sjećanja na netačne obavještajne podatke, što je vodilo do invazije Iraka, čini se da je sve veća skepsa vezano za predloženi vojni napad na Siriju. Istraživanja javnog mijenja pokazuju da se većina Amerikanaca oštro protivi takvoj akciji.

Masivno iskazivanje vojne sile je za cilj imalo iznenaditi i zastrašiti iračku vojsku 2003. Američki zvaničnici su tada rekli da je to bilo potrebno zbog zabrinutosti za postojanje oružja za masovno uništenje i nastojanja da se sukob brzo riješi. Ali su posljednji američki vojnici napustili Irak tek krajem 2011, a pobunjenici tamo i dalje bjesne. Rat u Afganistanu traje još duže, i američki vojnici se u toj zemlji i dalje bore protiv Talibana.

Sada, sa najnovijim razvojem situacije u Siriji, i sa stotinama žrtava, kako se navodi, napada hemijskim oružjem, Amerika razmatra još jedan napad na srednjem istoku. Ali istraživanja pokazuju da se većina Amerikanaca protivi takvoj akciji. David Schenker radi za Washingtonski institut.

Doista smo umorni. Prošli smo kroz Irak, kroz Afganistan, dali smo svoju krv, potrošili smo silni novac. Većina ljudi u Sjedinjenim državama se želi fokusirati na izgradnju ekonomije u zemlji, i ne želi ponovo biti umiješana u sukob u inostranstvu, kaže gospodin Schenker.

Nedavna istraživanja javnog mijenja pokazuju da se oko 60% Amerikanaca protivi američkom vojnom napadu na Siriju, dok samo 9% to podržava. Peter Brown sa univerziteta Quinnipiac kaže:

Amerikanci se uveliko protive ideji slanja američkih vojnika u tu zemlju ili bilo kakve američke pomoći osim oružja kojim se ne bi ugrozili američki životi, kao što su krstareće rakete ili napadi dronovima, kaže gospodin Brown.

Jako protivljenje dolazi i od bliskih saveznika, kao što je Britanija. James Boys sa londonskog King collega kaže putem Skype-a.

Postoji izvjesna žurba da se ide u rat, da se koristi vojna sila protiv Assadovog režima. Ne postoji nikakvo jasno opravdanje zašto bi se to uradilo, kaže James Boys.

Neposredno prije početka iračkog rata, tadašnji državni sekretar Colin Powell je iznio detaljnu prezentaciju Vijeću sigurnosti UN-a. Ali pokazalo se da su obavještajni podaci vezani za irački program oružja bili pogrešni. Bryan Bender, koji radi za novine Boston globe, kaže:

Pred irački rat, navodi o oružju za masovno uništenje, hemijsko, biološko, a moguće i nuklearno, bili su izgovor za rat, a ispostavilo se da ga Sadam Husein nije ni imao. Mislim da će sada biti dosta skepse u Sjedinjenim državama, a i u inostranstvu, kaže Bryan Bender.

Stoga godine rata i nepovjerenje u obavještajne podatke sada bacaju dugu sjenu na odluke Bijele kuće vezano za građanski rat u Siriji.
XS
SM
MD
LG