Linkovi

Američki vojni veterani: Iz ratova u urede Wall Street-a


Više od 30 ratnih veterana prolaze kroz trening za posao u kompaniji Drexel Hamilton na Wall streetu. Mnogi kažu da im je taj program spasio život.

Oni koji su prošli kroz ratove, kažu da je to pakao. Za mnoge vojne veterane koji se vraćaju iz borbi, prelazak na normalan život je težak. Jedna kompanija na Wall streetu navodi da osjeća obavezu da nešto učini po tom pitanju.

Mike Pacca je bio snajperista koji je četiri puta služio u Afganistanu i Iraku. Danny Morales je bio marinac u Iraku. Joe Krulder je dva puta bio sa 101 zračnom divizijom u Iraku. John Martinko je također sedam puta služio u Iraku i Afganistanu. Oni su među više od 30 borbenih veterana koji prolaze kroz trening za posao u kompaniji Drexel Hamilton na Wall streetu. Predsjednik kompanije je Jim Cahill.

Neki od njih imaju četverno, petero djece i kada im pružimo šansu da budu sa svojom obitelji i zarađuju za život, to liječi mnoge rane, kaže Jim Cahill.

Jedan od ranjenih veterana, John Martinko, je dijagnosticiran sa poremećajem post traumatskog stresa. On je diplomac vojne akademije West Point i sada radi kao menadžer u kompaniji Drexel Hamilton. On kažu da mu vještine koje je stekao na bojnom polju sada pomažu.

Mnoga komunikacijska oprema koju sam koristio u borbama je u direktnoj vezi sa ovim ekranima iza mene. Nadgledati sisteme trgovine dionicama, i svakodnevne poslove u organizaciji je direktno povezano sa zadatkom ciljanja mete usred noći u Afganistanu, kaže Martinko.

Svi veterani u programu mjesecima dobijaju pomoć od stručnjaka na Wall streetu. Veteran marinac iz Iraka Danny Morales je služio 8 godina.

Sjedite sa njima i možete ih sve pitati, ali trebaće vam najmanje 2 do tri godine da budete sposobni sjediti za radnim stolom. Oni definitivno suosjećaju sa nama veteranima, i shvataju da mi dolazimo iz malo drugačije sredine. Fantastično je ovdje raditi svaki dan, kaže Morales.

Veterani kažu da je im je program definitivno spasio život. Joe Krulder je živio u svom automobilu dok je njegova obitelj bila na srednjem zapadu Amerike. Bio je očajan, bez posla, bez smještaja, i kao i mnogi veterani koji se vraćaju iz borbi, razmišljao je o samoubistvu. A onda je sreo Jima Cahilla.

Ja nisam imao diplomu poznatih škola, Wall street je za mene bio slika iz filmova ili snova. A onda mi je taj čovjek rekao da smatra da ja imam sposobnosti koje su mu potrebne. Nakon 60 dana moja djeca su, ja to nisam ni znao, nacrtala slike na komadu papira. Moja najstarija kćerka Autumn je na papiru Jimmiju napisala Hvala vam, nisam nikada svog oca vidjela tako sretnog. Tako shvatite koliko su sve protekle godine teško pale mojoj djeci i supruzi, prijateljima, obitelji, priča Joe Krulder.

Jim Cahill poziva američke korporacije i druge zaposlene da veteranima daju šansu. On dodaje da je kompanija Drexell Hamilton shvatila da su veterani izuzetni radnici.
XS
SM
MD
LG