Linkovi

Logistika pokreta Okupirajmo Wall Street


Logistika pokreta Okupirajmo Wall Street
Logistika pokreta Okupirajmo Wall Street

Pokret je dobio gotovo 250 hiljada dolara u donacijama, i poduzima se svaki napor kako bi se kupile zalihe iz zemalja u kojima se prakticira poštena trgovina.

Okupirajmo Wall Street je pokret koji traje 24 sata i koji svojim sudionicima pruža hranu i zaštitu od lošeg vremena.

Volonteri skladište nazivaju SIS, što je skraćenica za transport, inventar i skladištenje. Prostor je donirala Ujedinjena federacija učitelja, koja je vlasnik imovine tri bloka od parka Zuccotti, u kojem su se naselili prosvjednici pokreta Okupirajmo Wall street. Justin Strekal je volonter iz Clevelanda u Ohiou.

Sve ovdje smještamo kako bi osigurali da postoje zalihe za sve što im je potrebno za dnevnu upotrebu, a ostalo čuvamo za dugoročnu upotrebu, kaže Justin.

On dodaje da skladište dobija i do 400 kutija donacija svaki dan, u kojima se nalaze ćebad, vreće za spavanje, jastuci i odjeća. Justin kaže da postoji velika potreba i za čarapama. Tu su i higijenski predmeti, pasta i četkice za zube, šampon, dezodorans i zalihe prve pomoći. Još jedan volonter, Cory Thompson iz Minneapolisa u Minnesoti, kaže da su prosvjedi inspiracija za ljude, koji u njima ne mogu sudjelovati, da doniraju.

Logistika pokreta Okupirajmo Wall Street
Logistika pokreta Okupirajmo Wall Street

Donacije stižu iz svih krajeva, čak Novog Zelanda, Australije, južne Koreje, Japana, i svih američkih saveznih država, kaže Cory.

Justin Strekal to naziva organiziranim haosom koji prolazi kroz proces sortiranja i inventara. On kaže da je pokret dobio gotovo 250 hiljada dolara u donacijama, dodajući da se poduzima svaki napor kako bi se kupile zalihe iz zemalja u kojima se prakticira poštena trgovina.

Želimo osigurati da kompanije koje podržavamo kupovinom njihovih proizvoda prema svojim radnicima postupaju na human i pošten način, kaže Justin.

Volonteri priznaju da neke od zaliha hrane koristi i mali broj onih koji jednostavno dolaze na prosvjede kako bi imali besplatan obrok. Pa ipak, Cory Thompson kaže da se osjeća ushićen kada se, nakon dugog radnog dana, pridruži prosvjednicima u parku Zuccotti.

XS
SM
MD
LG