Linkovi

Prigožin tvrdi da Wagner trenutno ne regrutuje borce


Šef Wagnera Jevgenij Prigožin
Šef Wagnera Jevgenij Prigožin

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin objavio je u glasovnoj poruci na Telegramu da njegova grupa Wagner trenutno ne regrutuje borce, ali da će to vjerovatno činiti u budućnosti.

Budućnost Wagnera i Prigožina bila je nepoznata otkako je predvodio kratku pobunu protiv ruskog odbrambenog establišmenta krajem juna, a potom u dogovoru sa Kremljom, Prigožin i neki od boraca su otputovali za Bjelorusiju.

Međutim, Prigožin je prisustvovao sastanku sa Vladimirom Putinom pet dana nakon pobune i fotografisan je prošle nedjelje u Sankt Peterburgu, gdje je Putin bio domaćin afričkim liderima.

"Danas definišemo naše sljedeće zadatke, čiji obrisi postaju sve jasniji i jasniji. To su, nesumnjivo, zadaci koji će se sprovoditi u ime moćne Rusije", rekao je u glasovnoj poruci.

Kremlj je saopštio da će Wagnerovi borci koji nisu učestvovali u pobuni, moći da pređu u redovnu vojsku i potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Prigožin je u glasovnoj poruci rekao da su "nažalost" neki od njegovih boraca prešli u druge "strukture moći", ali da traže da se vrate.

"Sve dok bude dovoljno ljudi, ne planiramo da nove regrutacije. Međutim, bićemo vam izuzetno zahvalni ako ostanete u kontaktu sa nama, i čim majci Rusiji bude potrebno da stvori novu grupu koja će moći da štiti njene interese, mi ćemo svakako krenuti u regrutovanje", kazao je Prigožin.

Borac Wagnera i bjeloruski vojnik na zajedničkom treningu u okolini Bresta, 20. jul 2023.
Borac Wagnera i bjeloruski vojnik na zajedničkom treningu u okolini Bresta, 20. jul 2023.

Od pobune, neki Wagnerovi borci su se preselili u Bjelorusiju i počeli da obučavaju njenu vojsku.

U komentarima objavljenim prošle nedjelje, Prigožin je rekao da je Wagner spreman da dodatno poveća svoje prisustvo u Africi. Uloga plaćenika u podršci vladama u Maliju i Centralnoarfričkoj republici zabrinjava zapadne zvaničnike.

SAD su okarakterisale Wagner kao zločinačku organizaciju.

Prigožin kaže da radi u skladu sa zakonima zemalja u kojima posluje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG