Linkovi

Analitičari: Smrt Prigožina će poremetiti aktivnosti Wagner grupe u Africi


Članovi Wagner grupe u Maliju
Članovi Wagner grupe u Maliju

Iako je možda prerano za procjenu efekata smrti Jevgenija Prigožina i drugih lidera na operacije Wagner grupe u Africi, neki analitičari kažu da će doći do kratkoročnih poremećaja.

S obzirom na Prigožinov domet na kontinentu u posljednjih nekoliko godina, trebat će vremena da se zamijeni Wagnerov čelni čovjek, rekao je Steven Gruzd, šef projekta Afrika Rusija na Južnoafričkom institutu za međunarodne poslove u Johanesburgu.

„Doći će period neizvjesnosti; ljudi koji se bore za poziciju, da se vidi ko želi da preuzme”, rekao je Gruzd. „Takođe se govori o tome da (grupu Wagner) Rusija inkorporira u vojsku, da je uzme iz privatnih ruku.”

Međutim, Charles Bouessel iz Međunarodne krizne grupe rekao je za Glas Amerike da će aktivnosti privatne plaćeničke grupe u Africi biti poremećene zbog odnosa između šefa Wagnera i nekih njegovih saradnika, uključujući Valerija Čekalova i Dmitrija Utkina, koji su poginuli s Prigožinom u avionskoj nesreći.

„Prigožin i Utkin su posebno imali duboko znanje”, rekao je Bouessel, „i imali su sve veze sa afričkim režimima u kojima Wagner radi. Rusija će trebati vremena da preuzme i da obnovi odnose sa ovim zemljama.”

Wagnerov uticaj se proteže širom kontinenta, rekao je Gruzd.

„Wagnerovo prisustvo u Africi je veliko”, rekao je. „Navodno je više od 5.000 vojnika raspoređeno po raznim zemljama, u zemljama poput Centralnoafričke Republike (CAR) i Malija, manje u Libiji i Sudanu. Čak i krajem prošle sedmice, izgledalo je kao da su Niger i Burkina Faso, zemlje koje su prošle udare u zapadnoj Africi preko Sahela, meta za Wagner.”

Ministarstvo finansija SAD-a optužilo je Wagner grupu za masovna pogubljenja, silovanja i fizičko zlostavljanje u Maliju i Centralnoafričkoj Republici, ili CAR, i označilo je kao „kriminalnu organizaciju”.

Posebno je u CAR-u prerano procijeniti kakav će utjecaj imati Prigožinova smrt, ali je važno zapamtiti ulogu koju je grupa imala pod svojim vođom, rekao je Bouessel.

Centralnoafrička Republika je potpisala sporazum sa Rusijom krajem 2017. „Ovaj dogovor je uključivao dolazak Wagnera i pomoć Wagnera predsjedniku. Od tada, Wagner je bio u mogućnosti da izbaci bivšu kolonizatorsku Francusku iz zemlje i iz dijela zemlje koji donosi odluke. Također su uspjeli osigurati [Faustin] Touaderinu vlast i učiniti ga ponovo izabranim. Uspjeli su odvratiti pobunjeničke grupe od ponovnog napada na glavni grad. I uspjeli su da oslabe oružane grupe.”

U CAR-u, rekao je Bouessel, grupa je kontrolisala poslove u iskopavanju zlata i dijamanata. Prisutni su i u drvnoj industriji i sektoru pića.

Dr. Edgar Githua, predavač na Međunarodnom univerzitetu Sjedinjenih Američkih Država u Najrobiju i Univerzitetu Strathmore koji je specijaliziran za međunarodne odnose, mir i sukobe, rekao je da će Prigožinova smrt utjecati na finansije grupe i da bi njen globalni utjecaj mogao biti pogođen.

„Prigožin je taj koji je imao finansijske tokove Wagner grupe”, rekao je Githua. „On je taj koji ima međunarodne veze. On je taj koji je dobijao sve međunarodne ugovore.

„Bio je to šou za jednog čovjeka. Prigožin je imao veliku moć unutar te grupe. Sa njegovom smrću, ta grupa će neko vrijeme biti bez kormila”, rekao je.

Prigožin je umro nekoliko mjeseci nakon što je pokrenuo neuspješnu pobunu protiv najviših ruskih vojnih komandanata. Nakon te neuspjele pobune, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nagovijestio je da operacije u CAR i Maliju neće biti pogođene.

XS
SM
MD
LG