Linkovi

Vulkanski odušci u oceanskim dubinama vrve životom


Vulkanski odušci u oceanskim dubinama vrve životom
Vulkanski odušci u oceanskim dubinama vrve životom

Proučavanjem dubinskih podmorskih odušaka i kolonija životinja koje oko njih žive, znanstvenici mogu bolje shvatiti na koji se način život širi i razvija na velikim oceanskim dubinama

Grupa britanskih znanstvenika objavila je nove detalje o najdubljim vulkanskim odušcima, otkrivenim 2010. u jednom kanjonu na morskom dnu, na Karibima. Premda iz odušaka izviru tekući minerali temperature veće od 450 celzijevih stupnjeva, taj je dio podmorja prepun života, uključujući i vrste račića i puževa koje ranije nisu bile viđene.

Vulkanski odušci su otkriveni gotovo na samom dnu Kajmanske brazde, podvodnog kanala južno od Kajmanskih otoka. Vođa ekspedicije JonCopley, biolog za istraživanje mora sa Univerzizeta Southampton razgovarao je s nama putem Skajpa: "Duboki vulkanski odušci su poput vrućih vrela na oceanskom dnu. Nalikuju na gejzire, kakve vidimo u Parku Yellowstone, ali su u podmorju i ne izbacuju paru nego stvarno kipuću tekućinu prepunu otopljenih minerala. Ti minerali formiraju čestice koje izgledaju kao dim pa smo i oduške zato nazvali 'crni dimnjaci'."

Premda nisu izravno izmjerili temperaturu vrela, znanstvenici procjenjuju da je tamna tekućina koja iz njih izvire vruća od 450 stepeni Celzijusa. "To je temperatura u samom centru oduška, gdje kipuća tekućina kulja ravno iz zemljine kore. Ali, životinje ne žive tako blizu, a temperatura već nekoliko metara dalje padne na između 20 i 40 stepeni," kaže Copley.

U toj hladnijoj vodi uokolo šest metara visokih vrulja iz odušaka znanstvenici su pronašli bogate populacije morskih životinja, među kojima i jednu novu vrstu račića. Copley kaže da ta majušna bijela stvorenja žive u gotovo potpunom mraku, hraneći se ponajviše bakterijama. A, kaže on, umjesto dva oka na izdancima, kao što normalno imaju odrasli račići, ovima je organ za osjet svjetlosti smješten na leđima.

Otkrili su i stotine anemona s bijelim resicama, ali nisu uspjeli prikupiti uzorke. Copley kaže da, proučavanjem dubinskih podmorskih odušaka i kolonija životinja koje oko njih žive, znanstvenici mogu bolje shvatiti na koji se način život širi i razvija na velikim oceanskim dubinama. On ističe da će u godinama koje dolaze taj ekosistem doživjeti sve veću prisutnost ljudi kroz ribarenje na velikim dubinama, te vađenje nafte i ruda: "Ako želimo donijeti odgovorne odluke o iskorištavanju tih oceanskih resursa, onda moramo točno znati što određuje obrasce života u oceanskim dubinama."

Copley i njegovi kolege sada analiziraju uzorke i podatke iz vulkanskih 'crnih dimnjaka' koji su nedavno otkriveni na četiri druge podmorske lokacije u svijetu.

XS
SM
MD
LG