Linkovi

Oblak vulkanske prašine s Islanda već treći dan onemogućava zračni promet nad Europom


U pitanje dolazi i nazočnost svjetskih čelnika - uključujući američkog predsjednika Obamu i ruskog Medvjedeva - na pogrebu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u Krakowu

Već treći dan najveći dio zračnog prostora iznad sjeverne i središnje Europe zatvoren je za avionski promet kako se gusti oblaci pepela iz erupcije vulkana na Islandu i dalje šire iznad europskog kontinenta.

Europska agencija za zračni promet objavila je da će danas biti održano samo 6 tisuća letova na kontinentu umjesto uobičajenih 22 tisuće. Otkazivanja letova zatekla su tisuće putnika u zračnim lukama, a avioprijevoznici trpe štete u visini od više stotina milijuna dolara dnevno.

Britanski meteorolozi kažu da bi, prema karti vjetrova, islandski vulkan mogao još nekoliko dana ometati zračni promet. Vulkanska prašina uključuje čestice stijenja, stakla i pijeska koje predstavljaju veliku opasnost za motore aviona.

Među onima čiji putni planovi trpe od zatvaranja zračnog prometa je, primjerice, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nije uspjela vratiti kući iz posjeta Sjedinjenim Državama, nego je prenoćila u Lisabonu. U pitanje je došla i nazočnost svjetskih čelnika – uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i ruskog Dmitrija Medvjedeva – na sutrašnjem pogrebu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog. Neka su izaslanstva već otkazala svoja putovanja.

XS
SM
MD
LG