Linkovi

Vučić i visoki predstavnik u BiH razgovarali u Beogradu


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta očekuje "nepristrasan i izbalansiran pristup".

Kako je saopšteno nakon sastanka Vučića i Schmidta u Beogradu, predsjednik Srbije je izjavio da su "nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini (BiH) i regionu".

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije 9. septembra.

"Narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i mešanja sa strane, kazao je Vučić i izneo uverenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose", saopšteno je.

Schmidt je naveo da je funkcionalnost Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama, saopštio je Vučićev kabinet.

Dodaje se da je Schmidt podržao inicijative usmjerene ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavljaju korak napred ka evropskoj integraciji.

Vučić: Nismo razgovarali o deblokadi insititucija

Do sastanka Vučića i Schmidta u Beogradu došlo je u momentu kada političari iz entiteta Republika Srpska bojkotuju rad državnih institucija Bosne i Hercegovine. Vučić je o sastanku sa Shmidtom govorio na polaganju kamena temeljca za fabriku kineskih Sinofarm vakcina.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da sa Shmidtom nije bilo razgovora o deblokadi institucija Bosne i Hercegovine.

"Ne, niti se time bavim, to je pitanje za Milorada Dodika. Mi smo se bavili ulogom Srbije, Dejtonskim mirovnim sporazumom, onim na šta mi imamo pravo", rekao je Vučić.

"Izneo sam naš stav po pitanju bonskih ovlašćenja i o tome govorio potpuno neskriveno i fer, jer je u redu da svakome kažete u lice šta mislite, a i on (Schmidt) je meni rekao šta misli", naglasio je Vučić.

Prema Bonskim ovlaštenjima, koja su uvedena 1997. godine, visokom predstavniku je omogućeno da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tela BiH.

Političari RS bojkotuju BiH institucije

Predstavnici Republike Srpske započeli su bojkot državnih institucija BiH krajem jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu Parlamenta BiH, Savjeta ministara i Predsjedništva BiH. Izuzetak je napravio član Predsjedništva Milorad Dodik, učešćem na sastanku sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sarajevu 27. avgusta.

Na Bledskom strateškom forumu, na kojem su dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić učestvovala bez Milorada Dodika, visoki predstavnik u BiH je 1. septembra izjavio da blokade ne mogu biti dio politika, nego da zapravo pokazuju slabost.

"Ovdje sjedimo i razmjenjujemo argumente i pokušavamo naći rješenje za razvoj i stoga svi trebaju biti pozvani i prisutni", zaključio je Schmdt.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG