Linkovi

Dodik blokira rad državnog Predsjedništva. Džaferović traži njegovu smjenu


Sjednica Predsjedništva BiH 31.08. (Foto: Predsjedništvo BiH)
Sjednica Predsjedništva BiH 31.08. (Foto: Predsjedništvo BiH)

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) održana je u utorak (31. avgust), a na njoj je prisustvovao i član Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik.

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je potvrdio da je Dodik na sjednici glasao protiv svih tačaka dnevnog reda, prije svega onima koje se odnose na vanjsku politiku, za koje se glasa u drugom krugu glasanja i za koje je potreban konsenzus.

"Neke tačke su se odnosile na pitanje odbrane, i tu je potreban konsenzus, i tu je glasao protiv, tako da nismo donijeli ni te odluke. Usvojene su jedna ili dvije informacije gdje nije potreban konsenzus, gdje je moguće većinskim glasanjem donijeti odluke. Radi se o očiglednoj blokadi", rekao Džaferović.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik je na pres-konferenciji koju je nakon sjednice održao u Istočnom Sarajevu izjavio da je političku situaciju u Bosni i Hercegovini moguće riješiti samo dijalogom.

"Ako dijaloga ne bude ova situacija će biti održana na ovaj način. Može da se zakazuje koliko hoće sjednica Predsjedništva, na njima se neće donijeti nijedna odluka. I to je veoma jasno. Dakle, oni su stalno tvrdili da ja ne dolazim, evo ja dolazim na sjednice, ali nema odluka. To je suština", rekao je Dodik uz tvrdnju da poštuje odluke Narodne skupštine RS.

Političari iz RS-a, prema zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (Incko) nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Da će prekinuti bojkot Dodik je najavio novinarima u Banjoj Luci 24. avgusta, kada je potvrdio i dolazak na sastanak sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan), koji je u posjeti BiH boravio 27. avgusta.

"Gospodin Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan, onako kako to Ustav Bosne i Hercegovine nalaže, ili će morati otići sa političke scene", rekao je Džaferović u utorak i dodao da očekuje od međunarodne zajednice i visokog predstavnika u BiH da riješe ovaj problem.

Govoreći o pozivu visokom predstavniku da reaguje zbog blokade državnih institucija, Dodik kaže da "to samo potvrđuje da je on njihovi igrač, a ne visoki predstavnik svih".

"Ja bih baš volio da vidim kako taj Schmidt (Christian, Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, op. a.) nešto čini u pogledu poduzimanja nekih mjera, smjena, ovo što sanjari sam Džaferović, i u tom pogledu bi sve pokazalo i dokazalo da smo potpuno upravu, da jedan neizabrani stranac može da uđe iz pravca Dubrovnika na graničnom prijelazu i kaže – ja sam sada visoki predstavnik, to znači da može ko hoće. Mi smo protiv toga i mi smo da se sistem sredi", rekao je Dodik u utorak.

On je, govoreći o predstojećem Samitu u Sloveniji, rekao da ne postoji konsenzus o zajedničkom učešću članova Predsjedništva BiH, te da "ukoliko neko ode, on je otišao u privatnom aranžmanu".

Najavio je da će pisati i organizatorima Samita, tvrdeći da članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu legitimni predstavnici BiH, kao ni visoki predstavnik Christian Schmidt, čije je prisustvo na Samitu također očekivano.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG