Linkovi

Vučić sa Zelenskim, Srbija protiv sankcija Rusiji


Predsjednik Srbije Aleksadar Vučić rukuje se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Atini, 22. augusta 2023. (Foto: FoNet, Instagram profil predsjednika Srbije)
Predsjednik Srbije Aleksadar Vučić rukuje se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Atini, 22. augusta 2023. (Foto: FoNet, Instagram profil predsjednika Srbije)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovor koji je u utorak vodio sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim bio iskren, otvoren, prijateljski i konstruktivan i da vjeruje da neće biti promjene stava Ukrajine kada je riječ o teritorijalnom integritetu Srbije.

"I Ukrajina želi da ima pravno čistu situaciju", kazao je Vučić u Atini novinarima iz Srbije nakon sastanka sa Zelenskim.

On je kazao da vjeruje da će Srbija nastaviti saradnju sa zemljom koja nikada ništa loše nije učinila protiv nje, niti je Srbija protiv Ukrajine.

Vučić je prethodno na Instagramu objavio da je sa Zelenskim razgovarao o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za cijeli region i svijet.

"Osvrnuli smo se na dešavanja u Ukrajini i na Kosovu i Metohiji, a ja sam još jednom istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što jasno i nedvosmisleno govorimo od početka sukoba", napisao je Vučić.

Volodimir Zelenski je rekao da je imao "otvorene, iskrene i plodonosne" razgovore sa Aleksandrom Vučićem.

Razgovor delegacija Srbije i Ukrajine, predvođenjih predsjednicima dvije zemlje Aleksandrom Vučićem i Volodimirom Zelenskim u Atini, 22. augusta 2023. (Foto: FoNet, Instagram profil predsjednika Srbije)
Razgovor delegacija Srbije i Ukrajine, predvođenjih predsjednicima dvije zemlje Aleksandrom Vučićem i Volodimirom Zelenskim u Atini, 22. augusta 2023. (Foto: FoNet, Instagram profil predsjednika Srbije)

"Otvoren, iskren i plodonosan sastanak sa predsjednikom Srbije", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram ispod fotografije na kojoj se rukuju dvojica lidera.

"Dobar razgovor o poštovanju Povelje UN i nepovredivosti granica... O zajedničkoj budućnosti naših naroda u zajedničkom evropskom domu. O razvoju naših odnosa, to je u našem zajedničkom interesu", napisao je Zelenski.

Podsjetimo, od početka potpune ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Vučić i Zelenski sastali su se neformalno i kratko razgovarali jednom, na marginama samita Evropske političke zajednice u Moldaviji 1. juna.

Vučić je nakon tog susreta kratko izjavio da su razgovarali o poštovanju teritorijalnog integriteta obje zemlje i da ne želi da iznosi druge detalje.

U ponedjeljak uveče, grčki premijer Kirijakos Micotakis je priredio neformalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU, na kojoj je bio i Zelenski.

Učesnici neformalnog sastanka visokih zvaničnika EU i lidera Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, zaključili su da je potrebno da se zaokruži vizija EU obogaćene Zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom.

U zajedničkoj Deklaraciji navodi se da je naglašena potreba za obnovljenim i ponovo fokusiranim procesom proširenja koji je opipljiv i kredibilan, bez prečica do uspostavljenih uslova, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu grčke vlade, prenosi RTS.

U tekstu se naglašava i "nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, zasnovanih na vrednostima demokratije i vladavine prava".

Na sastanku u Atini, na poziv grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, premijer Rumunije Jon-Marsel Čolaku, premijer Aljbin Kurti, premijerka Borjana Krišto, premijer Dimitar Kovačevski, ministar Nikolaj Denkov i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Prisutni su bili i predsjednik Evropskog savjeta i predsjednca Evropske komisije Charles Michel i Ursula Gertrud von der Leyen, javio je RTS.

Vučić protiv sankcija Rusiji

Vučić je izjavio da se Srbija nije saglasila sa dijelom Deklaracije u kom se govori o primjeni sankcija Rusiji.

"Mi ne možemo kao jedna zemlja da menjamo ono što čine veliki, ali smo uspjeli da zamolimo i da izdejstvujemo da se one stvari, koje su protivne našoj politici, ne nađu u tekstu Deklaracije", kazao je Vučić u Atini novinarima iz Srbije nakon sastanka sa Zelenskim.

Prema njegovim riječima, postoje stvari za koje Srbija nije spremna da se opredijeli i ne može da se opredijeli.

"Onoliko koliko je bilo moguće svoje smo interese zaštitili i produbili odnose sa nekim zemljama", istakao je Vučić.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencija FoNet i AP
XS
SM
MD
LG