Linkovi

Vučić: Prekid integracija i zaustavljanje investicija ako Srbija ne prihvati francusko-njemački plan


Konferencija za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića (foto: Fonet)
Konferencija za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića (foto: Fonet)

Francusko-njemački plan je praktično postao novi pregovorački okvir za Srbiju od koje se traži i da se ne protivi ulasku Kosova u Ujedinjene nacije, izjavio je u ponedjeljak uveče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U dramatičnom televizijskom obraćanju građanima, Vučić je rekao da je Srbija pod velikim pritiskom da prihvati evropski plan iza koga su stale sve države članice EU, kao i da mu je tokom nedavnih razgovora sa euro-američkom petorkom jasno predočeno kakve posljedice čekaju Srbiju ukoliko ne prihvati plan.

Kako je rekao, posljedice koje su mu direktno predočene su jako teške: od prekida bezvizna režima slobodnog putovanja u EU, prekida evropskih intergacija Srbije, do, po Vučiću najteže posljedice – prekida i povlačenja investicija iz Evrope.

„Srbija mora da učestvuje u razgovoru i mora da nastavi evropski put jer bi u suprotnom bila i politički i ekonomski izolovana”, rekao je Vučić i iznio podatak da samo njemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 80 hiljada radnika i da je godišnja razmjena za vodećom evropskom ekonomijom 8,2 milijarde eura.

Sa druge strane, Kosovo će u bližem ili daljem narednom periodu, po njegovim riječima, dobiti prijem u Savjet Evrope i NATO i to su stvari koje Srbija ne može da spriječi.

Izbjegavajući da govori o samom francusko-njemačkom planu, Vučić je rekao da je on sada postao jako važan i da Evropa sada insistira na njemu zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti, zbog toga što je Evropa praktično u ratu i da više ne želi da toleriše bilo kakvo iskakanje.

Po njegovom mišljenju, rat u Ukrajini je najveći problem Srbije jer je zbog neuvođenja sankciju Rusiji na radaru svima, kao i zbog stalnih napora kosovskog premijera Albina Kutija koji pokušava da pokaže da je Srbija za sve kriva.

Govoreći o tome šta je rješenje za kosovski problem i šta će Srbija da radi ubuduće, on je ponovio tezu da je protiv zamrznutog konflikta na Kosovu i da treba težiti kompromisnom rješenju. Iako, kako je rekao, ne vjeruje u mogućnost kompromisnog rješenja sa Kurtijem, Vučić je poručio da Srbija mora da razgovara sa Albancima i EU kako bi se postigla normalizacija odnosa.

Također, predsjednik Srbije je ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) prioritet za Srbiju, da ZSO ne može da bude nevladina organizacija već da je dogovorom koji je potpisao sa tadašnjim kosovskim premijerom Isom Mustafom način formiranja i uloga ZSO regulisana u 22 tačke.

Također je rekao i da su Sjedinjene Države ozbiljne u namjeri da se formira ZSO.

On je rekao i da je na današnjem sastanku sa Vladom Srbije dogovoreno kako će i šta će koji organ da radi kada stvari po Srbiju postanu ozbiljne.

Također, Vučić je najavio i da će drugi državni organi – prije svih skupština i vlada morati da preuzmu odgovornost i uključe se u rješavanje problema, a nije isključio ni mogućnost da se i građani izjasne o svemu što je pred Srbijom.

XS
SM
MD
LG