Linkovi

Vučić: Dogovoren mir; Tači: Teže nego što se može opisati


Dijalog delegacija Srbije i Kosova, predvođenih predsjednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federice Mogherini, u Briselu, 24. juna 2018.
Dijalog delegacija Srbije i Kosova, predvođenih predsjednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federice Mogherini, u Briselu, 24. juna 2018.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedjelju uveče u Briselu da je, tokom njegovog sastanaka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini, dogovoreno da se svi problemi moraju rješavati u miru, uz međusobno poštovanje i garantovanje bezbjednosti i sigurnosti građana. Hašim Tači izjavio je da je bilo "teže nego što se može opisati".

"Obezbjedili smo mir za naš narod, da niko ne gine", rekao je Vučić za Radio-Televiziju Srbije naglasio da je to "važna tekovina" i važna poruka za Srbe na Kosovu i Metohiji i za građane Srbije.

Rekao je i da je to važno, pošto postoje pitanja na koja "nema odgovor".

"Postavilo bi se pitanje: 'Pa šta ako u toku ljeta neko krene da zauzima sjever Kosova?'. Šta bi to bio naš odgovor? Da li bi naš odgovor bio vojni ili da imamo još jednu 'Oluju' ili 'Bljesak', kao što smo imali nekada. Politika Srbije mora da bude mnogo odgovornija od politike iz devedesetih i dvijehiljaditih godina", kazao je Vučić.

"Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima. Nisam pretjerani optimista, ali smo ta pitanja otvorili, što smatram veoma važnim", izjavio je Vučić.

Najavio je da će se "u narednom periodu prvo obratiti naciji" putem nacionalne televizije "kada bude vidio da li ima neke šanse da se napravi neka vrsta kompromisnog rješenja" koju neće potpisati, već sa kojom će "ići pred narod" da kaže da li to želi ili ne.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini i predsjednik Kosova Hašim Tači, nakon sastanka delegacija Beograda i Prištine u Briselu, 24. juna 2018.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini i predsjednik Kosova Hašim Tači, nakon sastanka delegacija Beograda i Prištine u Briselu, 24. juna 2018.

​Takođe, Vučić je istakao da za bilo koji kompromis moraju biti uključene "sve velike sile svijeta", ako se srpski i albanski narod saglasale sa kompromisom, jer to niko ne može izvesti bez bolnih i dobrih stvari i za jedan i za drugi narod.​

Tači: Nema magičnog rješenja

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sastanak sa Aleksandrom Vučićem uz Federicu Mogherini bio teži nego što se može opisati, i dodao da se razgovaralo o okviru u kojem bi trebalo da se postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju dva naroda, a ne o konkretnim pitanjima.

"Nisam naivan da mislim da postoji magično rješenje koje bi riješilo sve probleme iz prošlosti. Znam da ovim dogovorom obje strane mogu mnogo da dobiju, ali istovremeno se plašim da ako ne postignemo sporazum, izgubićemo mnogo i obje strane će ostati izolovane", rekao je Tači, prenose mediji.

"Svjestan sam da je ovo konflikt dug cio vek i da se radi o vrlo osjetljivoj stvari između dva naroda. Ali, takođe naša prošlost, geografija i kultura nam nameću da moramo da radimo na dobrosusjedskim odnosima", rekao je Tači.

On kaže da bez normalizacije odnosa "Kosovo neće moći da napreduje na putu EU integracija, kao što ni Srbija neće moći da realizuje svoje evropske snove".

Prema Tačijevim riječima, na Kosovu i u Srbiji danas nije patriotizam gledanje u prošlost, već rad zajedno na budućnosti, sporazumu i pomirenju. Ocijenio je da je dijalog Beograda i Prištine prevazišao uske albansko-srpske odnose i da se tu radi o poštovanju evropskih standarda, što zanima cijelu Evropu.

Mogherini: Dogovoreno intenziviranje dijaloga

U kratkom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove, poslije sastanka u Briselu, navodi se da je dogovoren nastavak rada.

”Visoka predstavnica i predsjednici su imali intezivne i produktivne razgovore o okvirima za sporazum za sveobuhvatnu normalizaciji odnosa dvije strane. Dogovorili su se da inteziviraju rad u narednim nedjeljama”, piše u saopštenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG