Linkovi

VSTV-u poslane razglednice s porukom: “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu”


Ilustracija BIRN BiH
Ilustracija BIRN BiH

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i još 100 pojedinaca i organizacija iz javnog života, u okviru projekta “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu”, uputili su Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) razglednice sa individualnim porukama u kojima traže veću dostupnost informacija i transparentnost u radu pravosudnih institucija.

Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH, pojašnjava da je kampanja “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu” prilika za ukazivanje na postojanje velikog problema u transparentnosti rada pravosudnih institucija i prisutne odbojnosti pravosuđa prema medijima. Dodaje da se nada da će ove poruke doprinijeti rješavanju problema i nedostataka s kojima se mediji suočavaju zbog nedostupnih a od interesa javnosti značajnih informacija.

“Rad pravosudnih institucija nije dovoljno transparentan u javnosti, a rezultati rada od prošle godine su loši, naročito na polju korupcije. Fokus je stavljen na procesuiranje sitne korupcije, umjesto na predmete visoke korupcije. Iznimno je važno da rad pravosuđa bude transparentniji, da informacije o korupciji i drugim krivičnim djelima budu javne, te da javnost bude upoznata sa svim što se dešava u pravosudnim i istražnim institucijama”, govori Džidić, podsjećajući da je transparentno pravosuđe neophodno za ulazak BiH u Evropsku uniju (EU).

Projektom “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu” BIRN BiH želi potaći građane da se aktivnije uključe i zahtijevaju neophodne promjene u pravosuđu, te razviju svjesnost o potrebi standardizovanja prakse objavljivanja dokumenata s fokusom na optužnice za korupciju i ukazivanje na loše prakse u bh. pravosuđu u pogledu transparentnosti.

Podršku BIRN-u BiH do sada je iskazalo 100 pojedinaca i organizacija iz javnog života BiH. Profesori, pravnici, umjetnici, aktivisti i drugi građani ispisali su lične poruke na razglednicama, koje je BIRN BiH dostavio VSTV-u.

Poruke koje su upućene pozivaju na odgovornost, otvorenost, dostupnost informacija te bolju komunikaciju s medijima i javnosti, ali i apel na pravosudne institucije da se zatvore za političke utjecaje, a više otvore prema javnosti i radu u korist građana.

Ova kampanja se provodi u okviru projekta “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu” uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost BIRN-a BiH i ne mora nužno odražavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

XS
SM
MD
LG