Linkovi

VSTV: Nedostupna trećina osumnjičenih za ratne zločine


Sudnica Suda BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Suda BiH)
Sudnica Suda BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Suda BiH)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na sjednici je razmatralo pitanja procesuiranja ratnih zločina. Kako je rečeno, u predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH je 30 odsto nedostupnih lica, i to su za sada nerješivi predmeti.

Preporučeno je da se organizuje regionalna konferencija na najvišem nivou na kojoj bi ovaj problem bio razmotren. Članovi VSTV-a su razmatrali izvještaj za prošlu godinu o radu na predmetima ratnih zločina u tužilaštvima i sudovima, kao i tematski izvještaj Misije OSCE-a “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH”.

Ružica Jukić je kolege iz Stalne komisije za efikasnost rada tužilaštava pitala o vraćanju optužnica Tužilaštva BiH na doradu, pa čak i zahtjevima da optuže određena lica, što, kako je navela, nije u skladu sa zakonom, prenosi BIRN BiH.

Slavo Lakić je kazao da se Stalna komisija bavila višestrukim vraćanjem optužnica i prije izvještaja OSCE-a i da postoje različita tumačenja tog pitanja. Željka Radović je rekla da se optužnice moraju urediti u zadatom roku i da zakon ne poznaje vraćanje optužnica unedogled.

Goran Nezirović se osvrnuo na zaključke OSCE-a o opadanju osuđujućih presuda od 2016. godine, rasipanju finansijskih i ljudskih resursa, fragmentaciji i razdvajanju predmeta. On je ocijenio da bi se VSTV trebalo da izjasni o tim pitanjima ili da kaže da se ne može izjasniti.

Slavko Lakić je rekao da ne želi na sjednici Vijeća razmatrati određena pitanja, naglasivši da su to stvari koje treba razmatrati otvoreno na stručnim skupovima.

Na pitanje Ružice Jukić da li su sporna razdvajanja predmeta bila zakonita ili ne i u kom procentu, Željka Radović je kazala da Stalna komisija nije arbitar između Tužilaštva BiH i OSCE-a. Stalnoj komisiji glavni tužioci dostavljaju izvještaje o razdvajanju predmeta.

Mahmut Švraka je rekao da se radi na rješavanju problema neopravdanog razdvajanja predmeta. Dodao je da smatra da je neprihvatljivo da prilikom razdvajanja predmeta zbog smrti osumnjičenog tužilac dobija značajniji procenat u ostvarivanju norme.

VSTV je usvojio zaključke u vezi sa dvjema preporukama iz OSCE-ovog izvještaja koji se odnose na ovu instituciju. U vezi sa prvom preporukom o disciplinskoj odgovornosti u slučaju nepoštivanja mjera propisanoj Državnom strategijom, zaključeno je da se to već nalazi u revidiranoj strategiji, čije se usvajanje očekuje.

U vezi sa preporukom da se imenovanja zasnivaju na relevantnom iskustvu i da se navede traženi nivo i polje stručnosti za određeno radno mjesto, zaključeno je da se predviđenim procedurama ta preporuka već ispunjava.

Izbor dvoje zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH odgođen je za narednu sjednicu, jer je jedan od prijavljenih kandidata bio spriječen da dođe na intervju.

Na sjednici je jednoglasno usvojeno mišljenje da su rezultati rada Vrhovnog suda FBiH i Tužilaštva BiH u 2018. godini bili zadovoljavajući.

XS
SM
MD
LG