Linkovi

VSTV bira vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca Tužilaštva BiH


Halil Lagumdžija tokom obraćanjima novinarima. (Foto: BIRN BiH)
Halil Lagumdžija tokom obraćanjima novinarima. (Foto: BIRN BiH)

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, je u obraćanju novinarima kazao kako je dat nalog Odjelu za imenovanja da stupe u kontakt sa četiri aktualna zamjenika glavne tužiteljice.

“Oni su jedini mogući kandidati za vršioca dužnosti glavnog tužioca do okončanja konkursne procedure”, naveo je Lagumdžija pojašnjavajući kako Tužilaštvo BiH ne može biti bez glavnog tužioca.

On je najavio da će se razgovori obaviti sa Ismetom Šuškićem, Ozrenkom Nešković, Milankom Kajganićem i Dianom Kajmaković, te će se od onoga ko se bude želio kandidirati za ovu funkciju ići u dalju proceduru na način da će ih se pozvati da dostave svoju biografiju sa posebnom naznakom šta su radili kao tužioci u dosadašnjoj karijeri.

Diana Kajmaković je za tužiteljicu Državnog tužilaštva imenovana u maju 2008. godine. Ranije je radila kao kantonalna tužiteljica u Sarajevu. Bila je članica Radne grupe za izradu Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za brobu protiv organiziranog kriminala u periodu od 2009. do 2012. godine.

Šuškić od 1995. godine radi u tužilačkoj organizaciji na mjestu zamjenika opštinskog tužioca II Sarajevo, potom na mjestu kantonalnog tužioca Sarajevo, sve do februara 2005. godine, kada je imenovan za tužioca Tužilaštva BiH i raspoređen u Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Treći mogući kandidat za vršioca dužnosti glavnog tužioca je Milanko Kajganić koji je od 1994. godine do 2006. godine radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Od 2007. godine do 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci, nakon čega je odlukom VSTV-a imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH.

Kandidatkinja za ovu poziciju je i Ozrenka Nešković koja je za tužioca Tužilaštva BiH imenovana 2010. godine, nakon čega je 2017. godine imenovana za rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Radila je i kao sudija Okružnog suda u Bijeljini nakon čega je prešla na mjesto zamjenika okružnog tužioca u Bijeljini do 2004. godine.

Lagumdžija je kazao kako postoji mnogo aspekata u kojima se poboljšanja u Državnom tužilaštvu mogu napraviti, a na koja su brojni izvještaji upozorili.

“Nedovoljna efikasnost i kvalitet po pitanjima organizovanog kriminala i korupcije, isto tako i predmeta ratnih zločina. Vijeće je prošlo kroz izvještaje i usvojilo čitav niz zaključaka i spustilo ih na nivo Suda BiH”, kazao je Lagumdžija pojašnjavajući kako se čekaju finalni zaključci o problemima u ovim procesima.

“Ja se nadam da će doći do poboljšanja jer svaka promjena treba voditi ka boljem. Onaj koga izaberemo za vršioca dužnosti imat će kratak mandat, nakon toga ide konkursna procedura i nadam se da ćemo brzo dobiti glavnog tužitelja”, istaknuo je Lagumdžija.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG