Linkovi

Suspendovan glavni tužilac Goran Salihović


Goran Salihović
Goran Salihović

Goran Salihović je suspendovan sa pozicije glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

Takvu odluku donijela je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca te institucije. Suspenzija počinje od sutra, 29. septembra.

„Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija ničim ne prejudicira niti može utjecati na ishod disciplinskog postupka“, navodi se u saopćenju VSTV-a.

Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu protiv Salihovića zbog niza prekršaja.

Prema navodima disciplinskog tužioca, postoji dovoljno dokaza da je glavni tužilac propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada postoji sukob interesa, te da se upuštao u neprimjerene kontakte sa sudijom i strankama u postupku.

Navodi se i da je počinio prekršaje miješanja u rad tužioca ili sudije sa ciljem opstruiranja, omogućenja vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu ovlaštene, davanja lažnih informacija u vezi sa prijavama na radno mjesto, kao i ponašanja kojim se dovodi u pitanje kredibilitet Tužilaštva.

Disciplinski tužilac je zatražio da javnost bude isključenja tokom postupka zbog dokaza koji nose oznaku tajnosti.

Salihović je putem saopćenja odgovorio da je siguran u ispravnost i zakonitost svojih odluka i traži da se postupak vodi potpuno javno, kako bi se, kako navodi, „vidjela cijela montaža i konstrukcija“.

„Važno je istaći da meni nije data mogućnost da se očitujem o navodima iz prijedloga za udaljenje, niti mi je to pravo omogućeno, kao ni uvid u dokaze, koje očigledno nije ni cijenila disciplinska komisija, kako to i navodi u svojoj odluci“, kaže Salihović.

VSTV je odlučio da će Salihovića za vrijeme suspenzije mijenjati Gordana Tadić, zamjenica glavnog tužioca i šef odjela za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG