Linkovi

Novi temperaturni rekordi zabilježeni u julu


Tony Berastegui Jr. i njegova sestra Giselle Berastegui piju vodu, 17. jula 2023., u Phoenixu.
Tony Berastegui Jr. i njegova sestra Giselle Berastegui piju vodu, 17. jula 2023., u Phoenixu.

Borba protiv klimatskih promjena nije luksuz, već nužnost, kažu iz Svjetske meteorološke organizacije.

Prema izvještaju ERA5 Copernicus Climate Change Service (C3S), globalna prosječna temperatura za juli 2023. bila je najviša zabilježena do sada, a služba je utvrdila da su takve temperature povezane s toplinskim valovima u velikim dijelovima Sjeverne Amerike, Azije i Europe, koji su zajedno sa šumskim požarima u zemljama, uključujući Kanadu i Grčku, imali veliki utjecaj na zdravlje ljudi, okoliš i privredu.

Mjesec je bio 0,72°C topliji od prosjeka 1991.-2020. za juli. Procjenjuje se da je juli 2023. bio oko 1,5°C topliji od prosjeka za 1850.-1900.

Naučnici upozoravaju da će ekstremne vremenske prilike poput poplava i toplinskih valova biti sve češće i intenzivnije sa svakim stepenom zatopljenja.

Zabilježen je i trend povećanja prosječne temperature površine mora i oceana. Sjeverni Atlantik je u julu bio 1,05°C iznad prosjeka.

Morski toplinski valovi razvili su se južno od Grenlanda i u Labradorskom moru, u karipskom bazenu i preko Sredozemnog mora, uključujući i Jadran.

Prema riječima Samanthe Burgess, zamjenice direktora Službe za klimatske promjene Copernicus (C3S): „Upravo smo svjedočili da su globalne temperature zraka i globalne temperature površine oceana postavile nove rekorde svih vremena u julu. Ti rekordi imaju strašne posljedice i za ljude i za planetu izloženu sve češćim i intenzivnijim ekstremnim događajima.”

„2023. je trenutno treća najtoplija godina do sada s 0,43ºC iznad nedavnog prosjeka, s prosječnom globalnom temperaturom u srpnju za 1,5 °C iznad predindustrijskih razina. Čak i ako je ovo samo privremeno, pokazuje hitnost za ambiciozne napore za smanjenje globalnih emisija stakleničkih plinova, koji su glavni pokretač ovih rekorda.”, dodala je Burgess.

Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus (C3S) pri European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), kazao je:

„Rekordne temperature dio su trenda drastičnog porasta globalnih temperatura. Antropogene emisije u konačnici su glavni pokretač ovih rastućih temperatura”.

Dodao je da julski rekord vjerojatno neće ostati izolovan ove godine, sezonske prognoze pokazuju da će temperature na kopnenim područjima vjerovatno biti znatno iznad prosjeka.

„Ekstremni vremenski uslovi koji su utjecali na milione ljudi u julu nažalost su surova stvarnost klimatskih promjena i najava budućnosti", rekao je glavni sekretar Svjetske meteorološke organizacije prof. Petteri Taalas. „Potreba za smanjenjem emisija stakleničkih plinova hitnija je nego ikad prije.

"Borba protiv klimatskih promjena nije luksuz, već nužnost.”

„Sve je to u potpunosti u skladu s predviđanjima i upozorenjima. Jedino iznenađenje je brzina promjene. Klimatske promjene su tu, zastrašujuće su i tek su početak. Era globalnog zatopljenja je završila; nastupila je era globalnog ključanja.”, rekao je António Guterres, glavni sekretar UN-a, na pres-konferenciji održanoj u New Yorku krajem jula.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) predviđa da postoji 98% vjerovatnosti da će barem jedna od sljedećih pet godina biti najtoplija zabilježena i 66% vjerovatnosti da privremeno premaši 1,5°C iznad prosjeka 1850.-1900.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG