Linkovi

Vrtuljak u Zoološkom vrtu u Washingtonu kombinira zaštitu okoliša i zabavu


Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu, koji djeluje u sklopu muzejske ustanove Smithsonian, na glasu je u cijelom svijetu po svojim divovskim pandama i drugim egzotičnim životinjama. No, od prošlog novembra, pažnju posjetitelja plijeni i jedna njegova nova atrakcija.

Na prvi pogled, izgleda kao obični vrtuljak. Ali novi Speedwell Carousel Zoološkog vrta Smithsoniana poseban je iz dva razloga.

Prvo, pokreće ga solarna energija i jedan je od samo dva takva vrtuljka u svijetu.

Chuck Fillah, pomoćnik direktora Zoološkog vrta za planiranje, kaže da vrtuljak u sebi nosi poruku za potrebom konzerviranja energije:

“Cijeli južni dio krova prekriven je solarnim panelima, ukupno 162 panela. Svaki generira određeni napon i električna energija koju tokom dana proizvode od sunčeve svjetlosti pokreće vrtuljak.”

Višak energije prebacuje se u mrežu Zoološkog vrta za osvjetljavanje zgrada i izložbi životinja.

Druga zanimljivost novog vrtuljka pedeset i šest je ručno izrađenih i oslikanih figura koje predstavljaju životinjsku menažeriju iz cijeloga svijeta.

Oko 40 životinja prikazanih na vrtuljku moguće je vidjeti u Zoološkom vrtu ili u njegovom istraživačkom centru u susjednoj Virginiji. Među njima su ugrožene vrste poput divovske pande i uvijek popularnog geparda. Afrički lav i sumatranski tigar također privlače veliki interes, na vrtuljku i mimo njega.

Mladi posjetitelji, poput 11-godišnjeg Abdelrhmana Elabbasija, impresionirani su nastojanjima Zoološkog vrta za konzerviranjem energije. “Mnoge su životinjske vrste ugrožene i mogle bi potpuno nestati, ali to što sada rade u Zoološkom vrtu može im pomoći da prežive.”

S tom se ocjenom slažu i sestre Murchake. “Mislim da je ovo jako cool, jer podiže svijest o životinjama; saznajemo koje su životinje ugrožene i možemo se ozbiljnije time pozabaviti, tražiti načina da im se pomogne,” kaze 12-godišnja Fiona, a 10-godišnja Devin dodaje: “Super je to što vrtuljak radi na solarnu energiju. To pokazuje da nam za jednu lijepu i zabavnu vožnju i ne treba sva ta tehnologija i umjetna energija.”

Za malu Sidney Fitzgerald, vožnja na pčelici je samo zabava. “Jako mi se sviđalo, baš sam uživala.”

Sve to znači, kaže Chuck Fillah, da je Zoološki vrt ostvario svoj cilj.

“Naša je nada i bila da će vrtuljak pružati posjetiteljima zabavu, ali i mogućnost da uče i saznaju više o životinjama i njihovim staništima.”

Kontaktirali su ga, kaže, i drugi zoološki vrtovi zainteresirani za postavljanje vrtuljaka na solarnu energiju.
XS
SM
MD
LG