Linkovi

Vrhovni sud vratio smrtnu kaznu za bombaša sa Bostonskog maratona


ARHIVA - Cvijeće na mjestu trase maratona dva dana poslije eksplozije a ulici Bojlston u Bostonu, 17. aprila 2013. (Foto: AP/Charles Krupa)
ARHIVA - Cvijeće na mjestu trase maratona dva dana poslije eksplozije a ulici Bojlston u Bostonu, 17. aprila 2013. (Foto: AP/Charles Krupa)

Američki Vrhovni sud u petak je ponovo uveo smrtnu kaznu za bombaša sa Bostonskog maratona Džohara Carnajeva.

Presudom sa 6 glasova za i 3 protiv poništena je odluka federalnog apelacionog suda koji je 2020. godine preinačio smrtnu kaznu za Carnajeva u kaznu doživotne robije bez prava na pomilovanje.

Apelacioni sud je zaključio da je, na prvobitnom suđenju, sudija na neodgovarajući način isključio dokaze koji su pokazivali da je na Džohara, koji je rođen u Kazahstanu, snažno uticao njegov stariji brat Tamerlan.

ARHIVA - Džohar Carnajev, na fotografiji Federalnog istražnog biroa.
ARHIVA - Džohar Carnajev, na fotografiji Federalnog istražnog biroa.

15. aprila 2013. godine dvojica braće su postavile dvije bombe kućne izrade blizu cilja Bostoskog martona, koje su eksplodirale u trenutku kada su pristizali učesnici trke.

U napadu je poginulo troje gledalaca maratona i povrijeđeno više od 260 ljudi.

Uslijedila je velika potjera za napadačima. Tri dana kasnije, braća su pucala i ubila policajca sa Masačusetskog instituta za tehnologiju. 19. aprila, Tamerlan je preminuo poslije razmene vatre sa policijom. Džohar, koji je ranjen u pucnjavi, je pobjegao. Iste večeri se predao policiji koja ga je našla kako se krije u čamcu pored jedne prikolice.

Niži sud je takođe zaključio da njegovo suđenje možda nije bilo ispravno zbog porotnika koji su imali unaprijed formirano mišljenje zbog publiciteta koji je pratio slučaj.

"Džohar Carnajev je počinio teške zločine. Šesti amandman mu je ipak garantovao pravedno suđenje pred nepristrasnom porotom, i dobio ga je", napisao je sudija Klarens Tomas.

Sudija Stiven Brajer koji će se uskoro penzionisati je napisao: "Po mom gledištu, apelacioni sud je postupio u skladu sa zakonom smatrajući da je federalni sud trebalo da dozvoli Džoharu da priloži te dokaze".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG