Linkovi

Vrhovni sud spriječio Trumpov pokušaj da ukine program za zaštitu mladih imigranata


Protesti pristalica programa DACA ispred Vrhovnog suda (arhiva)
Protesti pristalica programa DACA ispred Vrhovnog suda (arhiva)

Vrhovni sud SAD u četvrtak je blokirao napore administracije predsjednika Donalda Trumpa da ukine pravnu zaštitu za oko 650 hiljada mladih imigranata koji su u Ameriku dovedeni ilegalno kao djeca.

Presudom, koju je podržalo 5 od 9 sudija, zadat je veliki udarac oštroj imigracionoj politici američkog lidera u izbornoj godini, ocijenile su agencije Reuters i AP. Mladi imigranti, poznati kao "sanjari", poslije odluke suda i dalje će biti zaštićeni od deportacije, a zadržaće i pravo da rade u Americi.

Sudije su odbacile argumente administracije da je osmogodišnji program pod nazivom "Odložena akcija za pridošle u djetinjstvu" skraćeno DACA, nelegalan i da sudovi ne mogu preispituju odluku Bijele kuće da se okonča.

Program DACA, uveden za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame, pružio je pravnu zaštitu i dozvole za rad stotinama hiljada imigranata koje su roditelji ilegalno doveli u SAD.

Glavni sudija Vrhovnog suda John Roberts, koji se pridružio mišljenju četvoro liberalnih sudija, napisao je u obrazloženju da administracija nije na ispravan način pokušavala da okonča program i da su njeni potezi bili "proizvoljni".

“Ne odlučujemo o tome da li program DACA ili njegovo ukidanje predstavljaju razumnu politiku. Mi samo razmatramo pitanje da li je agencija ispoštovala proceduralni zahtjev da pruži racionalno objašnjenje za svoj potez", napisao je Roberts.

Presudom se Trumpova administracija ne spriječava da pokuša ponovo da okonča program. Međutim, malo je vjerovatno da će to moći da uradi prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Četvoro preostalih konzervativnih sudija nije se saglasilo sa današnjom odlukom. Među njima su i dvojica sudija koje je Trump imenovao, Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh​. Sudija Clarence Thomas​ napisao je da je program DACA bio nelegalan od trenutka kada je uveden pod Obaminom administracijom 2012. godine i da je presuda "pokušaj da se izbjegne politički kontroverzna ali pravno ispravna odluka".

Korisnici tog programa pozdravili su odluku Vrhovnog suda.

“Nastavićemo da živimo svoje živote, da radimo, da budemo aktivisti", rekao je Cesar Espinosa​, koji se nalazi na čelu grupe za zaštitu prava imigranata iz Houstona.

Odluku je pozdravio i lider demokrata u Senatu Chuck Schumer.

"Plakao sam od sreće. Saosjećam se sa tom djecom, porodicama, kao i cijela Amerika", poručio je Scumer u govoru u Senatu.

Presuda u četvrtak je druga ove nedjelje donesena protiv Trumpove administracije nakon odluke u ponedjeljak da federalni zakoni o zapošljavanju zabranjuju diskriminaciju LGBTQ radnika.

"Ove užasne i politički obojene odluke Vrhovnog suda su pucanj u lice ljudi koji su ponosni što se zovu republikanci ili konzervativci", tweetovao je Trump.

U drugom tweet je napisao: "Da li imate utisak da me Vrhovni sud ne voli?".

Na Twitteru je naveo da je potrebno i pravno rješenje za pitanje takozvanih sanjara.

"Vrhovni sud nije bio spreman da nam da rješenje, zbog čega sada moramo ponovo da započeno taj proces", naveo je predsjednik Trump.

Trumpova administracija tvrdila je da je Obama prekoračio ustavna ovlaštenja kada je zaobišao Kongres i uredbom naložio pokretanje DACA-e.

Međutim, niz država, korisnici programa i grupe za građanska prava podnijele su tužbu da bi spriječile administraciju da ukine program, koji je ostao na snazi poslije presuda nižih sudova u New Yorku, Californiji i prijestolnici Washingtonu.

Glavni sudija Vrhovnog suda takođe je bio odlučujući glas prošle godine kada je Trumpova administracija spriječena da u formular o popisu stanovništva za 2020. ubaci i pitanje o državljanstvu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG