Linkovi

Vrhovni sud SAD jednoglasno protiv ograničenja na upotrebu pilule za abortus


Pilula za abortus mifepriston (Foto: AP/Charlie Riedel)
Pilula za abortus mifepriston (Foto: AP/Charlie Riedel)

Američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev grupa protiv abortusa i pojedinih ljekara da se ograniči pristup piluli za abortus, što predstavlja pobjedu za administraciju predsjednika Joea Bidena i njene napore da očuva pristup tom lijeku.

Dvije godine nakon što je najviša sudska instanca donijela odluku da ukine pravo na abortus na saveznom nivou, sudije su sa devet glasova ZA i ni jednim protiv ukinule presudu nižeg suda da se ponište odluke Federalne uprave za hranu i lijekove (FDA) iz 2016. i 2021. kojima je olakšano prepisivanje i dostava pilule mifepriston.

Pilula, koju je FDA odobrila 2000. godine, koristi se u više od 60 odsto abortusa u Americi.

Vrhovni sud je presudio da podnosioci tužbe, koji su doveli u pitanje pristup mifepristonu, nemaju potrebni pravni osnov za svoj slučaj u okviru kojeg je trebalo da pokažu da im je FDA svojim odlukama nanijela štetu.

Konzervativni sudija Brett Kavanaugh je u obrazloženju jednoglasne odluke naveo da bi podnosioci tužbe, iako ne prepisuju niti koriste mifepriston, željeli da FDA oteža drugim ljekarima da prepisuju lijek i ženama da ga dobiju.

"Prema Članu III Ustava, želja podnosilaca tužbe da lijek učini manje dostupnim za druge ne predstavlja pravni osnov za tužbu", napisao je sudija.

Predsjednik Biden pozdravio je odluku suda, ali i ocijenio da "to ne mijenja činjenicu da je ugroženo pravo žena na taj lijek, ako ne i nemoguće, u mnogim državama".

Biden je upozorio da će se nastaviti napadi na pilulu za abortus.

"Ulozi ne mogu biti veći za žene širom Amerike", rekao je Biden.

Grupe protiv abortusa saopštile su da je ovo "tužan dan za sve one koji cijene zdravlje žena i živote nerođene djece", ali da nije završena borba da se zaustavi "opasno naručivanje ljekova za abortus poštom".

Podnosioci tužbe su osporavali regulatorne mjere kojima se, između ostalog, omogućavalo da se pilula za abortus koristi do desete nedelje trudnoće umjesto sedme, te da se lijek može isporučivati poštom bez prethodnog ljekarskog pregleda.

Taj slučaj predstavljao je još jedan front u sve žešćoj borbi oko prava na abortus u Americi. Vrhovni sud, u kojem konzervativne sudije imaju većinu 6:3, ukinuo je 2022. godine u slučaju Roe protiv Wadea kojom je legalizovan abortus širom zemlje, a odluka o tom pitanju prepuštena pojedinačnim državama. Od tada, brojne države - u kojima vlast imaju republikanci - zabranile su abortus ili strogo ograničile taj zahvat.

Biden, koji se na izborima 5. novembra bori za još jedan mandat, zagovornik je prava na abortus. On i druge demokrate žele da to pitanje bude u prvom planu uoči izbora. Njegov protivkandidat Donald Trump podržava odluku da o abortusu odlučuju države pojedinačno.

Mifepriston se koristi sa još jednim lijekom, misoprostolom, za abortus. FDA je navela da su pilulu za abortus koristili milioni žena u SAD i širom svijeta više decenija i da se pokazalo da je ona veoma bezbjedna, i da su kontraindikacije veoma rijetke.

Prema anketi Reutersa i Ipsosa, koja je sprovedena u maju, oko 57 odsto ispitanika navelo je da bi abortus trebalo da bude legalan u svim ili većini slučajeva, 31 procenat je naveo da bi trebalo da bude nelegalan, dok 10 odsto ispitanika nije siguran.

Vrhovni sud bi do kraja juna trebalo da donese odluku i o zakonitosti zabrane abortusa u Idahu, gdje se prekid trudnoće zabranjuje i ako je zahvat potreban da bi se zaštitilo zdravlje trudnice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG