Linkovi

Vrhovni sud SAD razmatra žalbu osuđenog na smrt da bude ubijen kako on želi


Vrhovni sud SAD (Foto:AP /Alex Brandon)
Vrhovni sud SAD (Foto:AP /Alex Brandon)

Vrhovni sud SAD odobrio je prigovor osuđenika na smrt u Alabami, koju je podnio mjesecima prije nego što je preživio neuspješni pokušaj države da nad njim izvrši smrtnu kaznu.

Osuđenik je u svojoj žalbi tvrdio da bi proces ubrizgavanja smrtonosne injekcije narušio Ustavom zagarantovanu zaštitu od okrutne i neprikladne kazne.

U dosta neuobičajenom slučaju koji se vratio sudijama na razmatranje pošto egzekucija nad osuđenim ubicom Kennethom Smithom nije uspjela, odbačena je žalba zvaničnika Alabame na odluku nižeg suda da se obnovi suđenje o njegovom zahtevu da se državi zabrani da ga usmrti smrtonosnom injekcijom. Umesto toga, Smith traži da se egzekucija izvrši na neki drugi način.

Konzervativne sudije Clarence Thomas i Samuel Alito nisu se složili sa odlukom da se razmatra Smithov slučaj. Većina sudija je u novembru odobrila egzekuciju Smita, koji je osuđen na smrt zbog učestvovanja u plaćenom ubistvu.

Smith (57) je podnio prigovor federalnom sudu prošlog augusta, mjesecima prije planirane egzekucije. U pravnom zahtjevu se navodi da bi protokol po kome se daje smrtonosna injekcija njega izložio okrutnom i neprikladnom izvršenju kazne, što je u suprotnosti sa Osmim amandmanom američkog Ustava, a zasnovanom na prethodnim slučajevima egzekucija u Alabami, kada su nadležni osuđenima na smrt promašivali vene ili ubrizgavali sadržaj van vena. To je za Smitha "rizik od mučenja, okrutnosti i nevjerovatnog bola koji se ne može tolerisati".

U ovom slučaju radi se o tome, da li bi, prema odluci Vrhovnog suda, osuđenik na smrt mogao da dovede u pitanje da li je metod izvršenja kazne, poznat kao azotna hipoksija koji je odobren u Alabami, ali ga još nije koristio Sekretarijat za izvršenje sankcija te savezne države, legalno dostupna alternativa. Smith traži da savezna država Alabama izvrši egzekuciju tako što će mu dati da udiše azot, gas koji će mu iz tijela oduzeti kiseonik.

Smith kaže da bi se na taj način smanjio rizik neuspješne egzekucije, ili bol od osjećaja davljenja ili gušenja. Sudije su odbacile ovaj Smithov slučaj, ali je na dan njegove planirane egzekucije, federalni 11. apelacioni sud u Atlanti ponovo razmotrio zahtjev Smitha, čime je otvoren put da se ponovo žali. Sud je također, u odvojenoj odluci suspendovao izvršenje smrtne kaze, ali nakon što se savezna država žalila Vrhovnom sudu, sudije su se složile da se izvrši. Troje liberalnih sudija u devetočlanom Vrhovnom sudu bilo je protiv te odluke.

Državni zvaničnici koji su te noći nekoliko puta bezuspješno pokušali da mu nađu venu ili tačku u ključnoj kosti, prestali su negdje nakon 11 sati uveče i obustavili egzekuciju.

"Najgori strahovi gospodina Smitha su se ostvarili, kao što je njegova žalba federalnom sudu i opisala da bi moglo da se desi", naveli su njegovi advokati, dodajući da je prošao "kroz sate mučenja dok su pokušavali da ga ubiju i da je bio izložen patnji za vrijeme cijelog procesa".

Guverner Alabame Kay Ivey, republikanac, najavio je da će se poslije Smithovog slučaja razmotriti načini egzekucije, što je treći put da je Alabama otkazala egzekuciju od 2018, nakon problema sa nalaženjem vena. Zvaničnici su u februaru završili razmatranja tih slučajeva.

Smith je osuđen 1989. godine za ubistvo Elizabeth Dorlene Sennett godinu dana ranije, nakon što je njega i njegovog saučesnika unajmio njen muž Charles Sennett, hrišćanski sveštenik koji je dobio i ogromnu sumu životnog osiguranja svoje supruge, prema tužiocima. Ona je udarana i prebijana tupim predmetom. Charles Sennett je poslije počinio samoubistvo. Smithov saučesnik je također osuđen na smrt, a kazna je izvršena 2010.

Smithov slučaj ne dovodi u pitanje samu smrtnu kaznu. Neke liberalne sudije su pokušale da tu praksu dovedu u pitanje, ali sud, sa većinom konzervativaca od 6 prema 3, najvjerovatnije neće promijeniti mišljenje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG