Linkovi

Vrhovni sud: Poslodavci ne smiju da diskriminišu LGBT radnike


LGBTQ activists and supporters hold a rally outside the U.S. Supreme Court as it hears arguments in a major LGBTQ rights case in Washington, Oct. 8, 2019.
LGBTQ activists and supporters hold a rally outside the U.S. Supreme Court as it hears arguments in a major LGBTQ rights case in Washington, Oct. 8, 2019.

Američki Vrhovni sud presudio je u ponedjeljak da federalni zakoni o zapošljavaju zabranjuju diskriminaciju LGBTQ (lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i rodno neopredjeljenih) radnika, što je velika pobjeda za seksualne manjine u Americi.

Sa 6 glasova za i 3 protiv, sud je zaključio da „poslodavac koji otpusti pojedinca samo zato što je gej ili transrodna osoba“ krši odredbu VII Zakona o građanskim pravima 1964. godine.

Konzervativni predsjedavajući sudija John Roberts​ i konzervativni sudija Neil Gorsuch​, koga je imenovao predsjednik Donald Trump, pridružili su se većinskom mišljenju.

Zakon o građanskim pravima nalaže da poslodavci ne mogu da vrše diskriminaciju “na osnovu pola”. Za vrijeme Obamine administracije, Komisija za jednake mogućnosti u zapošljavanju je 2015. godine donijela odluku da ta zabrana obuhvata i diskriminaciju protiv LBGTQ osoba.

Međutim, Trumpova administracija je stala na stranu poslodavaca koji su tuženi zbog diskriminacije u tri slučaja koja su dovela do procesa pred Vrhovnim sudom.

U dva slučaja, Bostock protiv Okruga Clayton, i Altitude Express protiv Zarde, razmatralo se pitanje da li odredba VII Zakona o građanskim pravima zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. Gerald Bostock, socijalni radnik, i Donald Zarada, instruktor padobranstva, tvrdili su da su optušteni zato što su homoseksualci.

U trećem slučaju – gde je Komisija za jednake mogućnosti u zapošljavanju vodila postupak protiv jednog pogrebnog doma, sudije su razmatrale da li zabrana seksualne diskriminacije pokriva i transrodne osobe. Transrodna žena u centru slučaja, Aimee Stephens, kaže da je izgubila posao direktorice pogrebnog doma zbog svoje seksualne orijentacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG