Linkovi

Vrhovni sud odlučuje da li Trump može da krije podatke o svojim finansijama


Najviša pravna instanca u SAD ima devet sudija, od kojih su petoro konzervativci
Najviša pravna instanca u SAD ima devet sudija, od kojih su petoro konzervativci

Vrhovni sud SAD saopštio je da će razmotriti molbu predsjednika Donalda Trumpa da podatke o porezima, bankovnim i finansijskim računima ne objavi.

Rasprava će početi u martu, a sudije će odluke morati da objave u junu. Ako presude protiv Trumpa, predsjednik će morati da objavi podatke o ličnim finansijama - što već duže vrijeme pokušava da spriječi.

Trump je podneo tužbu da bi spriječio banke da kongresnim odborima u Predstavničkom domu i tužiocu na Menhentu, Njujorku predaju njegova finansijska dokumenta.

Vrhovni sud će takođe odlučiti da li tužilocu na Manhattanu moraju biti predati Trumpovi poreski obrasci u protelklih osam godina, što je dio tekuće istrage.

Donald Trump je do sada izgubio spor na nižim sudovima, ali odluka nije konačna ni izvršna dok se o tome ne izjasni Vrhovni sud.

U tom tijelu od devet sudija, većinu imaju konzervativci, a dvojicu sudija predložio je Donald Trump.

Ovi procesi nemaju veze opozivom predsednika SAD koji se vodi u Predstavničkom domu Kongresa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG