Linkovi

Vrhovni sud odbio da razmotri presudu kojom je oslobođen Bill Cosby


Arhiv - Bill Cosby
Arhiv - Bill Cosby

Bill Cosby je izbjegao opasnost od novog suđenja, pošto je Vrhovni sud SAD odbio da sasluša argumente tužilaca koji su tražili da se poništi prošlogodišnja presuda u Pennsylvaniji na osnovu koje je Cosby pušten na slobodu.

Ta presuda je poništila sudsku odluku iz 2018. kojom je 84-godišnji glumac i komičar proglašen krivim za seksualni napad.

Vrhovni sud je ostavio na snazi odluku najvišeg suda Pennsylvanije da Cosbyju nikada nije trebalo da bude suđeno, jer je prethodni lokalni okružni tužilac javno obećao 2005. godine da ga neće sudski goniti.

Odlukom Vrhovnog suda Pennsylvanije iz 2021. godine, Cosby je pušten na slobodu nakon što je proveo skoro tri godine u državnom zatvoru, što je izazvalo gnjev žrtava seksualnog zlostavljanja i njihovih advokata.

Cosby je osuđen na kaznu između tri i deset godina zatvora nakon što je osuđen po tri tačke za težak nepristojni napad. Komičar je proglašen krivim da je u svojoj kući sipao narkotik u piće i zatim zlostavljao Andreu Constand, bivšu zaposlenicu univerziteta Templ.

Arhiv - Andrea Constand na konferenciji za novinare sa tužiteljicom nakon što je Bill Cosby osuđen na tri do deset godina zatvora zbog seksualnog napada, 25. septembra 2018.
Arhiv - Andrea Constand na konferenciji za novinare sa tužiteljicom nakon što je Bill Cosby osuđen na tri do deset godina zatvora zbog seksualnog napada, 25. septembra 2018.

On je bila prva poznata ličnost osuđena za seksualno zlostavljanje od kako je pokrete #MeToo počeo da razotkriva seksualne zločine moćnih muškaraca u Hollywoodu i van njega.

Cosby je najpoznatiji po ulozi simpatičnog supruga i oca u popularnoj TV komediji "Cosby Show" iz 1980-ih. Također je bio uticajni "Stand up" komičar. Njegova reputacija porodičnog čovjeka je razorena nakon što ga je više od 50 žena optužilo za seksualne napade koji su se dogovorili u razmaku od pet decenija.

Optužbe Andree Constand su bile jedine koje nisu bile zastarjele za podizanje optužnice.

Cosbyjevo prvo suđenje 2017. završeno je tako što je porota bila podijeljena i nije mogla da donese jednoglasnu odluku o krivici. Osuđen je na drugom suđenju, nakon što je sudija dozvolio tužiocima da izvedu kao svjedoke pet žena koje su ranije optužile Cosbyja - četiri više nego na prvom suđenju.

Tužioci su tvrdili da je Cosbyjev napad na Andreu Constand bio dobro izvježbani prestup koji je komičar usavršio tokom decenija, kada bi se sprijateljio sa mlađim ženama i izigravao njihovog mentora, da bi ih zatim seksualno napao, često uz pomoć narkotika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG