Linkovi

Vrhovni sud FBiH: Ponovno suđenje zbog smrti Dženana Memića


Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je da će se Ljubi i Bekriji Seferoviću ponovo suditi za smrt Dženana Memića.

Iz Vrhovnog suda FBiH rekli su nam da je ukinuta prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za stradanje Dženana Memića.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Vrhovni sud FBiH donio je ovu odluku rješavajući žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Prvostepenapresuda Kantonalnog suda u Sarajevu je ukinuta zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Seferoviće za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić. Na izricanju presude je kazano da se Seferovići oslobađaju svih optužbi te da Tužilaštvo KS nije dokazalo krivicu.

Muris Memić, otac stradalog Dženana, nakon te presude rekao je kako slijedi nova istraga te da je ovo "dokaz da je Tužilaštvo KS sve vrijeme vodilo pogrešnu istragu". On je u nekoliko navrata javno rekao da zna tko je ubio njegovog sina, ali da prvo želi da se to dokaže s pravne strane.

Dženan je 8. februara 2016. zadobio smrtonosne povrede glave u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo kvalificiralo kao saobraćajnu nesreću. Njegovi roditelji tvrdili su suprotno.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG