Linkovi

Vrhovni sud dozvolio Trumpu da odbije azil migrantima


Devojčica iz Meksika stoji u redu na granici sa svojim roditeljima, kako bi svi prešli u SAD i zatražili azil (Foto: Reuters/Jose Luis Gonzalez)
Devojčica iz Meksika stoji u redu na granici sa svojim roditeljima, kako bi svi prešli u SAD i zatražili azil (Foto: Reuters/Jose Luis Gonzalez)

Američki Vrhovni sud odobrio je zahtjev Trumpove administracije da se u potpunosti primjeni novo pravilo o ograničavanju zahtjeva za azil imigranata na američko-meksičkoj granici, što je ključni dio Trumpove oštre imigracione politike. 

U presudi se navodi da pravilo, kojim se od azilanata traži da utočište prvo potraže u trećoj zemlji, kroz koju su prošli na putu do Sjedinjenih Država, može da stupi na snagu dok se vode sudski procesi o zakonitosti takve politike.

Time bi se gotovo svim imigrantima na južnoj granici zabranilo da zatraže azil.

Reč je o pobjedi za Trumpa u trenutku kada niži sudovi donose odluke protiv njegove imigracione politike.

Nevladine organizacije ocenile su da se spornim propisom krši američki zakon o imigraciji i optužile administraciju da nije poštovala odgovarajući pravni proces, kada ga je uvela sredinom jula.

Odluku Vrhovnog suda odbacili su i meksički zvaničnici koji su ponovili da Meksiko neće biti bezbjedna treća zemlja za migrante i tampon zona za Sjedinjene Države.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG