Linkovi

Vrhovni sud SAD: DA vatrenom oružju u Chicagu


Polisi mencari dua pria yang keluar dari Tanjung Labian, sebuah desa dekat lokasi penyerangan kamp kelompok bersenjata Filipina oleh pasukan Malaysia (6/3). (Reuters/Bazuki Muhammad)
Polisi mencari dua pria yang keluar dari Tanjung Labian, sebuah desa dekat lokasi penyerangan kamp kelompok bersenjata Filipina oleh pasukan Malaysia (6/3). (Reuters/Bazuki Muhammad)

Omjerom glasova 5 prema 4 sud je presudio da se drugi amandman američkog Ustava – o pravu na posjedovanje i nošenje oružja – treba primjenjivati ne samo na razini savezne vlade već i saveznih država

Američki Vrhovni sud donio je važnu presudu kojom je ukinuta zabrana vatrenog oružja u Chicagu, a koja bi mogla imati implikacije po čitavu zemlju. Omjerom glasova 5 prema 4 sud je presudio da se drugi amandman američkog Ustava – o pravu na posjedovanje i nošenje oružja – treba primjenjivati ne samo na razini savezne vlade već i saveznih država.

Sudac Samuel Alito, koji podržava takav stav, tvrdi da je “samoobrana temeljno pravo” Amerikanaca.

Čelnik američke udruge vlasnika vatrenog oružja Wayne LaPierre kaže:

“Ja imam pravo na samoobranu. Imam pravo da posjedujem vatreno oružje za samoobranu. To je u samoj srži američke svijesti.”

Međutim, Stephen Breyer, jedan od četvero sudaca koji su zauzeli drugačiji stav, vjeruje da “autori nisu napisali Drugi amandman kako bi se zaštitilo osobno pravo na oružanu samoobranu.”

Zabrana vatrenog oružja bila je na snazi u Chicagu 28 godina, ali nije učinila puno u sprečavanju nasilja. Samo u posljednja dva tjedna nastrijeljeno je 80 ljudi od čega 13 smrtno.

Annette Holt, čiji je 16-godišnji sin ubijen u autobusu, kaže o presudi:

“To je pljuska svima nama koji smo izgubili djecu u nasilju vatrenim oružjem”.

Na obližnjem uglu, u Chicagu, gdje je nedavno jedan vlasnik biznisa ubio naoružanog razbojnika, šef trgovine alkoholnim pićima vjeruje da je ukidanje zabrane dobro jer će sada i vlasnici imati pravo posjedovanja vatrenog oružja. Gradska uprava Chicaga ipak namjerava otežati nabavku oružja time što će tražiti od vlasnika pištolja da kupe osiguranje, da svoje oružje registriraju lokalno, a možda i da daju na uvid balističke tragove na mecima kako bi policija mogla povezati metke s točno određenim pištoljem.

XS
SM
MD
LG