Linkovi

Vraćeno 160 etiopskih migranata zaglavljenih u Jemenu


Ethiopian migrants prepare to leave an IOM shelter before they were flown back to Ethiopia, in Aden, Yemen, April 13, 2021. ,
Ethiopian migrants prepare to leave an IOM shelter before they were flown back to Ethiopia, in Aden, Yemen, April 13, 2021. ,

Sto šezdeset etiopskih migranata koji su mjesecima bili zarobljeni u Jemenu u lošim uvjetima prebačeni su u utorak iz Jemena u Etiopiju, javlja Međunarodna organizacija za migracije.

Migranti su kući vraćeni jedan dan nakon što su najmanje 42 osobe umrle kada se brod kojim su upravljali krijumčari prevrnuo u Adenskom zaljevu na putu za Džibuti. Brod je navodno prevozio oko 60 migranata, uključujući više od desetak djece, koja su bježala od sukoba u Jemenu.

IOM kaže kako deseci tisuća osiromašenih migranata iz zemalja poput Somalije i Etiopije svake godine putuju u Jemen u potrazi za poslom u Saudijskoj Arabiji i drugim zaljevskim zemljama.

Glasnogovornica IOM-a Angela Wells kaže da mnogi nikad ne pređu granicu i nađu se zaglavljeni u Jemenu. Kaže da je više od 32.000 migranata, većinom iz Etiopije, trenutno zarobljeno u zemlji.

"Mnogi od njih su u nesigurnim situacijama, spavaju grubo bez skloništa ili pristupa bilo kakvim uslugama", rekao je Wells. "Drugi su u pritvoru ili ih krijumčari drže. Uvjeti migranata nasukanih u Jemenu postali su toliko tragični da mnogi osjećaju da nemaju drugu mogućnost nego se osloniti na krijumčare da se vrate kući."

Migranti krijumčarima plaćaju velike svote novca za opasna putovanja kući koja prečesto završe tragedijom. Unatoč rizicima, očajni migranti nastavljaju iskušavati sreću. Prema navodima Wells-a, najmanje 20 ljudi utopilo se prošlog mjeseca na putu za Džibuti.

"Od svibnja 2020. preko 11 000 migranata vratilo se na Afrički rog na opasna putovanja brodom poput ovih, potpomognuti krijumčarima", rekla je. "IOM-ov program dobrovoljnog humanitarnog povratka pruža spas onima koji su zaglavljeni u Jemenu. Pozivamo sve vlade na ruti da se okupe i podrže naše napore da migrantima omoguće sigurne i dostojanstvene prilike da putuju kući."

Od listopada IOM je u Jemenu registrirao više od 6000 migranata kojima je potrebna pomoć u povratku kući. Agencija kaže da tisuće drugih migranata bez dokumenata čekaju provjeru svoje državljanstva i pružanje putnih dokumenata kako bi se i oni mogli vratiti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG