Linkovi

WASHINGTON POST: Tramp predmet istrage o Rusiji, ali nije osumnjičen


Specijalni tužilac Robert Maler
Specijalni tužilac Robert Maler

Specijalni istražitelj Robert Maler rekao je advokatima Donalda Trampa da američki predsjednik jeste predmet istrage o Rusiji, ali nije osumnjičen u krivičnoj istrazi, prenosi Vašington Post.

Post piše, pozivajući se na izvore upoznate sa istragom, da je Maler imao privatan razgovor sa Trampovim advokatima početkom marta o potencijalnom intervjuisanju predsjednika u sklopu istrage o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016.

Američke obavještajne agencije su utvrdile da je Vladimir Putin lično rukovodio kampanjom čiji je cilj bio da ošteti kandidatkinju demokrata Hilari Klinton i favorizuje Trampa. Tramp konstantno negira da je bio u dosluhu sa Rusijom, a Malerovu istragu naziva “lovom na vještice”.

Vašington Post prenosi da je Maler rekao da sprema izvještaj o Trampovim potezima, kao i da je ponovo tražio da razgovara sa predsjednikom. Trampovi advokati nisu željeli da komentarišu ove navode. List piše da su neki Trampovi saradnici Malerov poziv za intervju protumačili kao uvjeravanje da predsjednik nije u opasnosti od krivične istrage, dok drugi smatraju da bi razgovor Trampa sa Malerom predsjednika doveo u veću legalnu opasnost.

Istraga Roberta Malera traje već jednu godinu, a za to vrijeme optuženo je 13-oro Rusa za miješanje u izbore. Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin i bivši savjetnik Džordž Papadopulos priznali su krivicu za laganje FBI-a. Holandski advokat Aleks van der Zvan osuđen je na 30 dana zatvora i novčanu kaznu od 20 hiljada dolara zbog toga što je lagao istražitelje o kontaktima koje je imao sa Trampovim saradnicima Polom Manafortom i Rikom Gejtsom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG