Linkovi

MEDIJI: Hillary Clinton finansirala istraživanje protiv Donalda Trumpa


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Saradnici u kampanji Hillary Clinton i Demokratskog nacionalnog komiteta finansirali su prošlogodišnje istraživanje koje je povezano sa osjetljivim dosijeom o navodnim vezama tadašnjeg kandidata republikanaca Donalda Trumpa sa ruskim vladinim operativcima, objavio je Washington Post.

Američki mediji prenose da je advokat Mark Iles, koji je predstavljao tim za kampanju Clintonove, unajmio firmu Fusion GPS da sprovede istraživanje o rejtingu Trumpa i Clintonove koji su u tom trenutku bili u tijesnoj trci.

Ta firma je angažovala Christophera Steelea, bivšeg britanskog obavještajca sa vezama u Federalnom istražnom birou (FBI) i američkim obaveštajnim službama. On je sastavio izvještaj o navodnim vezama Trumpovih saradnika u kampanji i ruske vlade, sa ciljem da se Trumpu pomogne da pobjedi. Ti izveštaji su sadržali i nepotkrijepljene tvrdnje o susretima Trumpa sa prostitutkama i navodnim poslovima u Rusiji, za koje je bila namjera da služe kao mito.

Mediji prenose da je istraživanje firme Fusion GPS najprije finansirao neimenovani klijent, republikanac koji se protivio Trumpu, prije nego što je ga je stranka nominovala za svog kandidata, a da su potom u određenom dijelu finansiranje preuzeli Demokratska stranka i saradnici iz kampanje Hillary Clinton.

Trump je dugo tvrdio da je tekuća kongresna istraga o vezama njegovih saradnika sa Rusijom “lov na vještice” koji koriste demokrate kako bi objasnile zašto je Clintonova izgubila izbore. Ipak, američke obavještajne službe su prije nekoliko mjeseci zaključile da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično dirigovao pokušajima da se utiče na američke izbore u i da se Trumpu pomogne da dođe u Bijelu kuću. Trump je sve ovo negirao.

Trump je retvitovao tu priču sa naloga televisijske mreže Fox News: “Saradnici iz kampanje Clintonove i Demokratski nacionalni komitet su platili istraživanje o lažnim vijestima protiv Trampa. Jedina žrtva u ovoj priči je predsjednik.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG