Linkovi

SAD: Održana jedna, jedina, debata potpredsjedničkih kandidata


Veliki dio debate Kaine-Pence protekao je u napadima na predsjedničkog kandidata suprotne strane i odbranama kandidata uz koga će se naći na glasačkim listama.

Jedina televizijska debata kandidata za funkciju potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država održana je sinoć u kampusu malog univerziteta u malom gradu američke savezne države Virginia. Licem u lice bili su, u debati koja je trajala oko devedeset minuta, Tom Kaine, Demokrata, i Mike Pence, Republikanac. Većina onoga što su rekli bila je kritika predsjedničkog kandidata druge, konkurentske stane, i odbrana predsjedničkog kandidata uz kojeg će, kako se nadaju i vjeruju, pobijediti na izborima početkom novembra.

Za studente debata potpredsjedničkih kandidata nije bila događaj visokog političkog profila.

Jess Lane i Emily Margolin, studentice su rekle:

"Ne znam. Nije uzbudljivo kao debata predsjedničkih kandidata, ali ipak bilo je dosta toga rečeno."

"To je potpredsjednička debata. Mislim da i mnogi drugi misle da nema takav značaj kao debata predsjedničkih kandidata."

Vrlo brzo nakon srdačnog pozdrava Tim Kaine i Mike Pence su krenuli vrlo oštro. Kaine ističući niz kontroverznih ocjena, izjava, komentara Donalda Trumpa, Pence odgovarajući brojnim minusima koje Republikanci pripisuju Hillary Clinton:

"Donald Trump nazvao je Meksikance kriminalcima i silovateljima, za žene govori da su aljkave, prasice, da su odvratne. Danima je širio laž da predsjednik Obama nije američki državljanin."

"To što je Trump rekao nije ni dio uvreda koje je Hillary Clinton izrekla, posebno kada je rekla da je polovina onih koji podržavaju Trumpa gomila odvratnih i da je to neoprostivo."

Veliki dio debate Kaine-Pence protekao je slično – u napadima na predsjedničkog kandidata suprotne strane i odbranama onog uz koga će se naći na glasačkim listama.

Neposredno nakon debate, ocjene da je naš bio bolji od njihovog.

John Podesta, direktor izborne kampanje Hillary Clinton, je izjavio:

"Mike Pence jednostavno nije mogao objasniti ili odbraniti ono što je tokom kampanje Trump govorio, kampanje pune mržnje i podjela koju on vodi."

A Kellyanne Conway, direktorica izborne kampanje Donalda Trumpa, je uzvratila:

"Mislin da je to bila vrlo, vrlo teška noć za Tima Kaina i Hillary Clinton, a zaista sjajna noć za Mike Pence-a i našeg predsjedničkog kandidata."

Vrlo mali broj ocjena, stranački neutralnih analitičara, takođe potvrđuje činjenicu da samo jedna televizijska debata potpredsjedničkih kandidata u ukupnoj izbornoj kampanji nema veliki značaj.

SAD: Održana jedna, jedina, debata potpredsjedničkih kandidata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Ono što je sinoć bilo rečeno biće brzo zaboravljeno, jer će već u nedjelju, 9. oktobra uslijediti drugo direktno televizijsko sučeljavanje Hillary Clinton i Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG