Linkovi

Predsjedničkim kandidatima za pobjedu potrebni glasovi nezavisnih glasačica


Barack Obama i Mitt Romney u posljednjim trenucima nastoje zadobiti glasače u ključnim saveznim državama gdje bi određene grupe, kao što su žene glasači, mogle odlučiti o ishodu novembarskih izbora.

Na američkoj političkoj sceni, predsjednik Barack Obama i njegov protivnik Mitt Romney u posljednjim trenucima nastoje zadobiti glasače u ključnim saveznim državama gdje bi određene grupe, kao što su žene glasači, mogle odlučiti o ishodu novembarskih izbora. Novinar Glasa Amerike Chris Simkins iz Sjeverne Karoline izvještava o jednog glasačici koja se našla u političkom centru pažnje, i čiji glas nastoje dobiti i republikanci i demokrate.

Melanie McNamara je vlasnica male kompanije za proizvodnju namještaja u mjestu High Point u Sjevernoj Karolini. Ona je samo jedna od nekolicine proizvođača koji su ostali u gradu koji se nekada nazivao glavnim gradom u svijetu za proizvodnju namještaja. McNamara se zalaže za politiku promoviranja domaće proizvodnje.

Važno je za moj grad, za moju saveznu državu i za cijelu zemlju da nudi poslove u proizvodnji, kaže Melanie McNamara.

Njen poslovni uspjeh ju je doveo u centar pažnje predsjedničke politike. Ona predstavlja demografsku grupu, žene, bjelkinje, nezavisne glasačice, čije glasove trebaju osvojiti i Barack Obama i Mitt Romney kako bi pobijedili na izborima.

Žene su dovoljno pametne da vide šta se dešava u ovoj ekonomiji, i one nisu glasačice koje se brinu za samo jedno pitanje, kaže ona.

Predsjednik Obama nastoji zadržati podršku žena bjelkinja. Jedno nedavno istraživanje je međutim pokazalo da predsjednik zaostaje za Mittom Romneyem kada je u pitanju podrška glasača bijelaca i nezavisnih glasača. Predsjednik Obama je dobio glasove nezavisnih glasača 2008. McNamara je glasala za Obamu 2008, ali sada podržava Mitta Romneya. Ona kaže da je ekonomija njeno najvažnije pitanje.

U posljednje četiri godine, ne samo da su zatvoreni proizvodni poslovi, nego su mnogi ljudi ovdje ostali bez posla, a i prihodi su se smanjili. Shvatite da je kriza stigla do vas, kada u samoposluzi vidite ljude koji na kasi iz korpe vade proizvode, jer ih ne mogu priuštiti.

Nakon što je Romnijeva kampanja čula o McNamari, počela ju je zvati i ona je pristala da bude domaćin okupljanju u svojoj fabrici u znak podrške Romneyu. To je za nju bio trenutak ushićenja.

Bilo ga je lijepo vidjeti kao osobu, a ne samo kao kandidata kojeg vidite na televiziji da drži govore, kaže McNamara.

Romnijeva kampanja je njenu priču pretvorila u temu jedne od svojih televizijskihi političkih reklama. Sve do sada, McNamara nije bila aktivna u politici. Ali kaže da je sada bio trenutak da se izjasni protiv predloženih povećanja poreza koji bi, kako kaže, naškodili vlasnicima malih biznisa.

Ako nemam prihode, a plaćam veći porez na sve ostalo, onda neću imati prihod za rast biznisa. Ako ne mogu proširiti biznis, ne mogu uposliti dodatni broj radnika, kaže Melanie Mcnamara.

Ona dodaje da joj činjenica da je nezavisna glasačica, čiji glas nastoje dobiti različiti politički kandidati, daje šansu da iskaže ideje za poboljšanje ekonomije vraćanjem proizvodnih poslova u dio zemlje kojem su potrebni.
Predsjednickim kandidatima za pobjedu potrebni glasovi nezavisnih glasacica
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
XS
SM
MD
LG