Linkovi

Volumen američkih obavještajnih aktivnosti šteti njihovoj efikasnosti


Dvogodišnja istraga lista Washington Post utvrdila je da 1271 vladina organizacija i 1931 privatna kompanija, uključene u protuterorističke i obavještajne djelatnost, rade isti posao

List Washington Post piše u današnjem izdanju da je američko prikupljanje obavještajnih informacija nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine postalo tako masivno da nekoliko različitih agencija obavlja isti posao, a mnoga obavještajna izvješća je redovito ignoriraju. U napisu Washington Posta citiraju se dokumenti američke vlade, kao i bivši i sadašnjih obavještajnih dužnosnika. Većina tih dužnosnika govorila je pod pretpostavkom anonimnosti.

Dvogodišnja istraga washingtonskog dnevnika utvrdila je da 1271 vladina organizacija i 1931 privatna kompanija, uključene u protuterorističke i obavještajne djelatnost, rade isti posao. Ovaj list piše da nitko ne zna koliko se novca rasipa u tim nastojanjima. Post piše da nedostatak koncentracije, a ne sredstava, ugrožava sposobnost da se zaštite Amerikanci. Vršitelj dužnosti krovnog direktora američkih obavještajnih agencija David Gompert izjavio je da ovo izvješće Washington Posta ne odražava precizno stanje u obavještajnoj zajednici. On je dodao kako se napadi osujećuju i postiže uspjeh svakodnevno.

XS
SM
MD
LG