Linkovi

Nova nada GM – Chevrolet Volt


Chevrolet Volt, nova generacija električnih automobila
Chevrolet Volt, nova generacija električnih automobila

Inženjeri kažu da može preći 64 kilometra bez kapi benzina. Volt koristi tehnološki unaprijedjenu bateriju koja se može puniti preko standardne kućne utičnice. General Motors se nada da će zbog privlačnosti vozila na električni pogon Chevrolet Volt postati njihovo najbolje prodavano vozilo.

Nakon što je prošle godine doživio bankrot, proizvodjač američkih automobila iz Detroita, General Motors je obećao da će biti efikasnija kompanija, proizvodeći više vozila koji privlače kupce. Jedno od tih očekivanih vozila je hibridni automobil na benzin i struju - Chevrolet Volt. Volt, prvi u seriji takvih automobila koje je obećao General Motors, će trošiti manje benzina, ali bi, kako za Glas Amerike izvještava Kane Farabaugh, njegova cijena mogla odbiti neke od potencijalnih kupaca.

Inžinjeri kažu da može preći 64 kilometra bez kapi benzina. Volt koristi tehnološki unaprijedjenu bateriju koja se može puniti preko standardne kućne utičnice. General Motors se nada da će zbog privlačnosti vozila na električni pogon Chevrolet Volt postati njihovo najprodavanije vozilo.

Don Hillebrand, direktor Centra za istraživanje prijevoza u Nacionalnoj Laboratoriji Argonne u Chicagu
Don Hillebrand, direktor Centra za istraživanje prijevoza u Nacionalnoj Laboratoriji Argonne u Chicagu

"Volt je, istinski, nova generacija električnih vozila."

...kaže Don Hillebrand, direktor Centra za istraživanje prijevoza u Nacionalnoj Laboratoriji Argonne u Chicagu. On objašnjava da je GM mnogo uložio u novo vozilo:

"To je veliki rizik kojeg GM preuzima. Ne samo po uloženom radu i novcu, nego i obećanjima koje je dao. Njihova reputacija ovisi od toga."

Usljed bankrota General Motors je ostao bez Saturna, Hummera, Saaba i Pontiaka, modela svojih vozila, i fokusirao se na preostale marke kao Cadillac, Buick, GMC i Chevrolet. Na raznim sajmovima automobila u svijetu ove godine GM je pokazivao modele sa više stila, i manjom potrošnjom goriva koje planira prodavati u narednim godinama u nastojanju da povrati povjerenje kupaca i bude konkurentan sa inostranim proizvodjačima.

Chevrolet Volt, tokom probne vožnje uz obalu Kalifornije
Chevrolet Volt, tokom probne vožnje uz obalu Kalifornije

Volt je u centru GM-ove strategije. Medjutim, zbog troškova na razvoju nove baterije koja pokreće Volt, prvi modeli će biti skuplji od mnogih drugih vozila General Motorsa.

Direktor proizvodnje Volta, Tony Posawatz kaže da se GM nada da će Volt imati brojne kupce:

"Volt je Chevrolet i mi želimo da mu cijena bude takva da godišnje možemo prodati na desetine hiljada vozila u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu."

GM još nije saopćio tačnu cijenu, ali analitičari auto-industrije procjenjuju da bi Volt mogao koštati oko 35 hiljada dolara.

Posawatz podsjeća da kupci Volta mogu dobiti federalnu poresku olakšicu od 7,5 hiljada dolara, koja se daje vlasnicima hibridnih vozila u Americi, te da su troškovi goriva za to vozilo znatno manji:

"To sigurno neće biti najskuplji Chevrolet, i to je razumljivo. Uz spomenute povlastice Volt bi mogao koštati manje od 30 hiljada dolara."

Direktor proizvodnje Volta, Tony Posawatz
Direktor proizvodnje Volta, Tony Posawatz

Distributeri autombila u Kaliforniji i Michigenu će biti prvi koji će, krajem ove godine početi prodavati Chevrolet Volt. Ostale države će novo GM vozilo dobiti nekoliko mjeseci kasnije.

Tony Posawatz kaže: "Trebaće vremena da sve krene, da budemo sigurni da imamo pravi proizvod i da vozilo radi ono što bi trebalo da radi, i taj inicijalni period će vjerovatno uzeti oko šest mjeseci, prije nego krenemo sa masovnom prodajom širom Amerike."

On kaže da General Motors planira da Volt naredne godine počne izvoziti u Kinu i Evropu.

No, Volt će odmah imati i konkurenciju u Sjedinjenim Državama. Japanski Nissan planira novo vozilo potpuno na električni pogon, nazvano Leaf, koje bi trebalo stići na tržište do kraja godine. Nissan tvrdi da Leaf može preći 160 kilometara sa jednim punjenjem baterije i da ne koristi benzin.

XS
SM
MD
LG