Linkovi

Volt – nova nada američke auto-industrije


Volt – nova nada američke auto-industrije
Volt – nova nada američke auto-industrije

Chevrolet Volt, automobil na baterije, čiju je tvornicu danas posjetio predsjednik Barack Obama, prema nekim analitičarima bi mogao revitalizirati američku auto-industriju svojim visoko-tehnološkim baterijskim komponentama, koje pokreću vozilo bez zagdajenja okoline.

Ed LeBlanc vozi Chevrolet Impalu iz 2004, ali sanja da će jednog dana imati Chevrolet Volt, električno vozilo koje može preći 64 kilometra bez ponovnog punjenja baterije. Od njegove kuče do posla i nazad je manje od toga.

"Ne bi nikada trebao trošiti za benzin", kaže Ed.

Tvornica u Hamtramcku-u, u Michigenu u kojoj LeBlanc radi je već proizvela 55 test vozila.

Volt – nova nada američke auto-industrije
Volt – nova nada američke auto-industrije

Prodavači u odredjenim dijelovima Amerike su u utorak počeli primati narudžbe za Volt. Vozilo košta 41. hiljadu dolara, ali kupcima daje poresku olakšicu od 7,5 hiljada dolara, što ga čini konkurentnim sa ostalim električnim i hibridnim vozilima.

Ali, Volt se razlikuje od drugih. Sa jednim punjenjem baterija može preći 64 kilometra. Nakon toga, njegov motor se automatski prebacuje na benzin i djeluje kao generator koji može napajati bateriju 483 kilometra.

"Mi Ameriku oslobadjamo ovisnosti o inostranoj nafti. Za bilo kojeg kupca u svijetu, to je prestanak ovisnosti o nafti", kaže Larrz Nitz, readnik GM.

General Motors je bio prva auto-kompanija u Americi koja je počela masovnu proizvodnju modernih električnih automobila. EV-1 je bio na tržištu 1990-tih, ali je GM prekinuo proizvodnju zbog njegove nepraktičnosti. Inžinjeri komapnije su priznali da klasična baterija sa olovom i kiselinom nije dovoljno tečnički usavršena da pokreće automobil.

Baterija u EV-1 je bila tri puta teža od sadašnje u Voltu.

U laboratoriji GM-a, Voltova 16 kilowatna litijumska baterija se rigorozno provjerava kroz ekstremne uvjete vožnje, vremenske promjene i nagle pokrete.

Kretatori obećavaju da će baterija dugo trajati.

"Korištenjem samo jednog dijela baterije mi smo osigurali da ona traje 10 godina", kaže Larrz Nitz.

Kritičari ukazuju da je cijena Volta veća od regularnih malih automobila i da uštede na gorivu to ne mogu nadoknaditi. Drugi kažu da je zadnje sjedište malo. Baterija u obliku slova T, smještena je ispod sjedišta, sa dužim dijelom ispod centralne konzole.

GM mnogo polaže na uspjeh Volta. Kompanija je zatvorila mnoge od svojih tvornica, ali ova u Hamtramcku je ostala otvorena za radnike poput LeBlanca da proizvode Volt.

"To je naš spas. To nam je sačuvalo posao", zadovoljno kaže Ed LeBlanc.

GM ulaže 700 miliona dolara u novo vozilo. Direktor komapnije je za Glas Amerike rekao da u početku očekuje gubitke, ali se nada da će Volt u budućnosti biti profitabilan.

XS
SM
MD
LG