Linkovi

Volonteri Amerike siromašnima omogućuju autentični blagdanski obrok


Carlos Slim Helu (left), age 73. Net worth: $73 billion
Carlos Slim Helu (left), age 73. Net worth: $73 billion

Svake godine udruga Volunteers of America isporuči tisuću i 500 košara s hranom žiteljima niskih primanja na području Denvera

Večera za Thanksgiving, Dan zahvalnosti, zauzima vrlo važno mjesto na američkom kalendaru, ali za one s niskim primanjima kupovina namirnica za tradicionalni obrok može značiti veliko odricanje. U Denveru, u Coloradu, dobrotvorna udruga Volunteers of America organizirala je sakupljanje donacija u hrani za Thanksgiving, kako bi siromašnima zajamčila autentični blagdanski obrok.

Rodney Cunningham volonter je u organizaciji Volunteers of America. U tjednima prije Dana zahvalnosti, vrlo je zaposlen kako bi ta organizacija bila spremna za sakupljanje hrane. On kaže da je svjestan važnosti tog zadatka jer će i on i njegova obitelj dobiti hranu od iste organizacije: "Kutija s hranom za Thanksgiving vrlo nam je važna jer ja ne primam bonove za hranu i to je jedini način da dobijem puricu i priloge koji se služe uz nju".

Svake godine Volunteers of America isporuči tisuću i 500 košara s hranom žiteljima niskih primanja na području Denvera. U košarama se nalazi hrana koja se tradicionalno jede za Thanksgiving: umak od brusnica, svježe povrće, bundeva i, naravno, purica. Potražnja za ovim košarama uvijek je velika, no Rodney Cunningham, koji u ovoj organizaciji volontira tri godine, kaže da je ove godine veća nego ikad prije: "Jedan od razloga ovogodišnje veće potražnje je loša ekonomska situacija zbog koje mnogima treba dodatne hrane. Neki je uopće ne mogu priuštiti".

Žitelji države Colorado doniraju hranu kao dio kampanje koju organiziraju lokalne dobrotvorne organizacije. Jim White, direktor za odnose u zajednici pri udruzi Volunteers of America, kaže da donacije građana predstavljaju glavni doprinos njihovoj organizaciji: "Građani su poklonili preko 148 tona hrane. Kao što možete zamisliti, da bi popunili tisuću petsto košara, moramo imati ogromne količine hrane, a to uključuje i nadjev za puricu, brusnice, bundevu i svježe voće i povrće te puricu od oko 7 kilograma po košari".

Jim White kaže da Thanksgiving ne znači samo dobro jelo. Taj blagdan podrazumijeva i dobra djela. Volonteri poput Rodneyja Cunninghama dolaze s različitih strana grada kako bi bili sigurni da Thanksgiving može proslaviti što više obitelji. Bez obzira u kakvoj se financijskoj situaciji nalazili, svi trebamo biti zahvalni na tome što imamo, kaže Jim White i dodaje da je najbolji način zahvalnosti da se pomogne onima kojima je teško. Rodney Cunningham kaže da je briga da ljudi dobiju pravu i potpunu blagdansku večeru za Thanksgiving najbolji dio njegovog posla:"To ih jako usrećuje. Osjećaju se zadovoljno, a ja sam sretan kad im vidim osmijeh na licu".

Tada se njegov trud itekako isplati, kaže Rodney Cunningham.

XS
SM
MD
LG