Linkovi

Vojvodina: Da li usvojena deklaracija vodi budućem odvajanju?


Vojvodina se već mjesecima razilazi sa vladom u Beogradu u vezi sa raspodjelom javnih i fiskalnih prihoda i ovlasti zvaničnika te pokrajine.

Parlament u Vojvodini je jučer usvojio deklaraciju kojom se zahtijevaju dodatna prava i ovlasti za tu autonomnu pokrajinu, uključujući raspodjelu javnih i fiskalnih prihoda, i ovlasti zvaničnih vlasti Vojvodine. Da li je to korak ka nekom budućem odvajanju od Srbije?

75 članova parlamenta Vojvodine je podržalo taj dokument, a 21 je glasalo protiv. Kontrolu u Vojvodini ima srbijanska opoziciona Demokratska stranka u koaliciji sa strankom etničkih Mađara. Doprinos Vojvodine srbijanskom budžetu iznosi 30%, a ona dobija samo 7% državnog budžeta. Vojvodina se već mjesecima razilazi sa vladom u Beogradu u vezi sa raspodjelom javnih i fiskalnih prihoda i ovlasti zvaničnika te pokrajine.

Ove nesuglasice bi mogle dovesti do napetosti između Srbije i sjevernog susjeda, članice Evropske unije, Mađarske, koja pomno prati dešavanja, ukoliko bi došlo do znakova diskriminacije protiv Mađara koji sačinjavaju oko 13% stanovništva Vojvodine. Vojvodjanska opozicija, u kojoj se nalazi Srpska napredna stranka i Socijalistička stranka, koje imaju većinu u parlamentu u Beogradu, zahtijevale su Pajtićevu ostavku i prijevremene izbore u pokrajini. Za sada, glasanje u Vojvodini je zakazano za 2016 godinu.

Dvije vodeće stranke u srbijanskoj vladajućoj koaliciji, nacionalisti i socijalisti koji su posljednji put zajedno vladali tokom vladavine Miloševića i raspada Jugoslavije, optužuju demokrate da pokušavaju podstaknuti separatizam.
Vojvodina: Da li usvojena deklaracija vodi budućem odvajanju?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
XS
SM
MD
LG