Linkovi

Vojska SAD: Završeno pristanište u Gazi, uskoro stiže pomoć


Pristanište na obali Gaze.
Pristanište na obali Gaze.

Vojska SAD saopštila je da je završeno postavljanje privremenog pristaništa na plaži u Gazi, što će omogućiti novu rutu za dovođenje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Centralna komanda SAD je saopštila da se "očekuje da će kamioni pomoći početi da se kreću obalom u narednim danima" i da će Ujedinjene nacije biti zadužene za prijem pošiljaka i koordinaciju distribucije.

Američki zvaničnici rekli su u četvrtak da će za nekoliko dana na obalu Gaze stići i do 500 tona hrane, te da SAD sarađuju sa Izraelom na zaštiti brodova i radnika na plaži.

Novi pomorski koridor obuhvata nekoliko dijelova, pri čemu pomoć prvo prolazi inspekciju i bezbjednosne provjere na Kipru. Tereti se zatim odvoze do plutajućeg doka koji su Sjedinjene Države izgradile pored obale Gaze, gde se prebacuju na kamione, a manja plovila odvoze kamione do novoizgrađenog pristaništa na samoj obali.

Aranžman je dio napora da se poveća, kako kažu humanitarne organizacije, nedovoljna količina hrane, lijekova i drugih zaliha za palestinske civile.

Neke humanitarne grupe su saopštile da pomorski koridor nije najbolje rješenje, tvrdeći da bi povećanje tokova pomoći preko kopnenih prelaza bilo daleko efikasnije.

Također, i dalje je pitanje kako će humanitarne organizacije moći bezbjedno da dijele pomoć stanovnicima Gaze, rekla je Sonali Korde, pomoćnica direktora Biroa za humanitarnu pomoć pri USAID-u.

"Uslovi su za rad su veoma nesigurni i humanitarne organizacije i dalje imaju probleme da dobiju dozvolu za planirano kretanje u Gazi", rekla je Korde i dodala da se u razgovorima sa izraelskom vojskom mora omogućiti humanitarnim radnicima da se osjećaju i rade bezbjedno. Ocijenila je da to još nije slučaj.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG