Linkovi

Vojska SAD uključuje se u zaštitu izbora


Sekretar za odbranu SAD Mark Esper govori tokom pres konferencije sa francuskom ministarkom odbrane Florens Parli u Parizu, 7. septembra 2019.
Sekretar za odbranu SAD Mark Esper govori tokom pres konferencije sa francuskom ministarkom odbrane Florens Parli u Parizu, 7. septembra 2019.

Vojska SAD pridružuje se federalnim, državnim i lokalnim zvaničnicima u zaštiti izbora od stranog miješanja.

Sekretar za odbranu Mark Esper saopštio je u četvrtak da će, od sada, bezbjednost izbora biti jedna od trajnih misija vojske i da će njegov sekretarijat ući u borbu protiv neprijatelja zemlje.

"Linije između rata i mira sada su nejasne", rekao je Esper navodeći eksponencionalno širenje opasnosti u cyber prostoru. "Naša paradigma rata se promijenila".

"Naši protivnici vide cyber ratovanje kao način da krenu na Sjedinjene Države i nanesu nam troškove konfrontirajući se našoj tradicionalnoj snazi", rekao je.

Bezbjednost izbora

Odluka da se bezbjednost izbora proglasi ključnim dijelom vojne misije dolazi u trenutku kad je kampanja za predsjedničke izbore 2020. već uveliko u toku sa više od tuce kandidata koji rade na tome da zamijene predsjednika Donalda Trumpa.

To takođe predstavlja značajno proširenje uloge vojske u zaštiti integriteta izbora u SAD, koja je do sada bila skromnija.

Uprkos zabrinutosti zbog ruskih i kineskih napora po pitanju miješanja u prošle novembarske izbore na sredini predsjedničkog mandata, Sekretarijat za odbranu (DoD) bio je u pozadini, pripremivši grupu timova za zaštitu koji bi mogli da budu pozvani kao ispomoć Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost (DHS) u slučaju potrebe.

"Neće biti nikakvih nezavisnih timova DoD-a. Radićemo u koordinaciji sa DHS-om u odgovorima na incidente po pitanju bezbjednosti izbora", rekao je Ed Vilson, zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu za cyber politiku, naglašavajući da će zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost to predvoditi.

Ali, Esper je rekao da rastuća prijetnja nalaže veću ulogu vojske.

"Treba da uradimo više od pukog igranja odbrane na gol liniji", rekao je. "Sekretarijat za odbranu ima važnu ulogu u odbrani američkih građana od dezinformacija, što se posebno odnosi na očuvanje integriteta naših demokratskih izbora".

Prije nekoliko mjeseci, aktuelni i bivši obaveštajni i bezbjednosni zvaničnici upozorili su da Rusija aktivno radi na miješanju u izbore 2020, bilo da je riječ o kampanji širenja dezinformacija, ili ciljanju infrastrukture američkih izbora, poput baze birača.

"To nije bio jedan pokušaj. Oni to rade i dok mi sjedimo ovdje", rekao je u julu pred zakonodavcima bivši specijalni tužilac Robert Maler, koji je bio zadužen za istraživanje ruskog miješanja u izbore 2016. "I oni očekuju da će raditi to tokom naredne kampanje".

Upozorenja obavještajnih zvaničnika

Maler je takođe prenio upozorenja najviših obavještajnih zvaničnika da bi 2020. Rusija mogla da ne bude sama.

"Mnoge druge zemlje razvijaju sposobnosti da ponove ono što su Rusi uradili", dodao je.

Esper se složio.

"Naši protivnici će nastaviti da ciljaju naš demokratski proces", upozorio je on u četvrtak. "To se već događa u pripremama za izbore 2020.".

Zvaničnici su rekli da imaju dokaze koji pokazuju da su, pored Rusije, i Iran i Kina pokušali da se umiješaju u izbore 2018, a očekuju da će ta lista rasti.

"2018. je možda bila plejof; 2020. je 'Super bol' bezbjednosti izbora", rekao je vršilac dužnosti sekretara za unutrašnje posove Kevin Mekalinan u četvrtak.

"Državni i lokalni izborni zvaničnici stoje na prvoj liniji fronta obnovljenog konflikta, braneći izborni sistem naših građana protiv državnih i kriminalnih aktera", rekao je. "Obavezan sam da vas uvjerim da ne stoje sami".

Za državne i lokalne izbore, veća pomoć bi uskoro mogla da bude tu.

Lider većine u Senatu, Mič Mekonel, u četvrtak je pristao da podrži zakon koji bi obezbjedio državama dodatnih 250 miliona dolara za bezbjednost izbora.

Neophodno odobrenje Kogresa

Ta mjera i dalje treba da dobije odobrenje i od Senata, i od Predstavničkog doma, kao i Trumpov potpis, kako bi sredstva bila izdvojena. Ali dok zakonodavci i zvaničnici vide Mekonelovu podršku kao pozitivan signal, drugi bezbjednosni zvaničnici zabrinuti su da to neće biti dovoljno samo za sebe.

"Mislim da je to veliki korak naprijed. Ali, šta dalje", upitao je pred novinarima Kris Krebs, direktor Američke agencije za cyjber bezbjednost i bezbjednost infranstrukture.

"Zato što ako to bude inokosna, velika injekcija novca svakih 10 ili osam godina, to će napraviti neke poremećaje", rekao je on. "Stvar koju oni (državni zvaničnici) žele više od bilo čega drugog jeste da sredstva, bilo da dolaze iz njihovih država, ili dolaze kroz saveznu vladu, budu konzistentna".

Najmanje jedan ključni zakonodavac vjeruje da su SAD konačno na pravom putu.

"Prilično imam povjerenja u 2020, u smislu toga da će izbori biti legitimni i bezbjedni", rekao je republikanski senator Ron Džonson, koji predsjedava Komitetu za unutrašnju bezbjednost.

"Rusija je uvijek pokušavala da se umiješa. Uvijek jeste, uvijek će. Iran, Kina. Mi samo treba da budemo pronicljiviji kao korisnici", rekao je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG